Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Sve češće hakerske pretnje: Srbiji potreban objedinjeni Centar za borbu protiv hibridnog rata

CC0 / / Procesor
Procesor - Sputnik Srbija, 1920, 07.01.2023
Pratite nas
Nedavne pretnje grupe "Anonimusi" da će izvršiti hakerske napade na srpske institucije su možda najbolji pokazatelj da nam je potreban jedinstven centar za borbu protiv hibridnog rata jer se takvi ratovi smatraju budućnošću ratovanja, kaže Milovan Drecun, predsednik skupštinskog Odbora za KiM.
Hakerska grupa „Anonimusi“ ponovo su se aktivirala u Srbiji, pa su na svom nalogu na Tviteru napisali da su napali sajtove Vojske Srbije i hakovala i sajt predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Srbija je dugo na udaru sajber ratnika

Oni su u objavi iza koje se u pozadini vidi ukrajinska zastava napisali: "Ukoliko želi da se igra vatrom, hajde da počnemo. vučič.rs oboren."
Međutim, i pored tvrdnji da su te stranice oborene sajt predsednika Srbije kao i sajt Vojske Srbije, nisu prestajali sa radom.
Hakerski napad pretrpelo je Ministarstvo unutrašnjih poslova, koje je saopštilo da su njihov sajt i IT struktura bili 48 sati pod konstantnim masovnim DDoS napadom. MUP je saopštio da je odbijeno pet velikih napada, a baze podataka su ostale zaštićene i bezbedne. MUP nije saopštio odakle su izvedeni ovi napadi i ko stoji iza njih.
Milovan Drecun, predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju koji je u više navrata isticao da nam je potreban objedinjeni organ za borbu protiv hibridnog rata, i sada stoji iza toga.
„Srbija je već duži period izložena elementima hibridnog rata koji se ogleda i u plasiranju dezinformacija, u pripremi i nekih špijunskih delatnosti, kao što je izvođenje operacije „lažne zastave“ koji se desio nedavno kada je bio napad na patrolu Kfora na KiM. Tu su i aktivnosti na polju ugrožavanja sajber bezbednosti i mnogo toga još što može da se da se podvede pod hibridno delovanje,“ objašnjava Drecun.

Ugrožavaju bezbednost i stabilnost države

Naravno, dodaje on, tome se uspešno suprotstavljaju naše službe i nadležni državni organi imajući u vidu i ovo što se sada dešava vezano za aktivnosti grupe "Anonimusi".

„Potpuno je jasno da se takve aktivnosti koriste da bi se nanela šteta i državi Srbiji i našoj bezbednosti kako bi se Srbija naterala da povuče neke poteze koji bi bili u interesu nekih centara moći, a posebno kada je u pitanju naš odnos prema Ruskoj Federaciji ili rešavanje kosovskog problema“ ističe Drecun.

Te aktivnosti, ističe on, pretežno sprovode strane obaveštajne službe, razni instituti, u to su uključeni i mediji, ugledni pojedinci ali te aktivnosti neretko sprovode i kriminalne organizacije.
„Zatim razne hakerske grupe - to ide iz više centara i sa više strana. Dakle, Srbija jeste izložena hibridnom ratu i zato mislim da je nama potreban čini mi se jedan objedinjeni novi centar koji bi se bavio borbom protiv tih hibridnih aktivnostima. Takav centar bi objedinio i ljude od nauke, i poznavaoce tih hibridnih aktivnosti, i naše pripadnike službi bezbednosti, dakle, sve državne organe koji bi se tome suprotstavili. Jer treba prvo identifikovati te hibridne pretnje, njihove modele kojima se ne ugrožava samo klasična bezbednost, već i ekonomska i politička, energetska i svaka druga,“ nabraja Drecun.

Objedinjeni centra bi bio spas

Kroz takav centar bi bilo moguće odmah pripremiti, napominje Drecun odgovarajuće kontra modele koji bi se tome suprotstavili.
„Ovo sada što imamo sa "Anonimusima" je možda najbolji pokazatelj da nam je potrebno da tako nešto imamo, jer mislim da parcijalno delovanje naših službi i nekih državnih organa možda nije dovoljno za predstojeće hibridne pretnje. Zato bi bilo dobro da imamo objedinjeni centar koji bi se suprotstavljao onome što se smatra budućnost ratovanja,“ zaključuje Drecun.
Podsetimo, tokom ove godine bilo je više dojava iste grupe o postavljenim bombama u školske ustanove, zbog čega je nastava u više navrata obustavljana. Ispostavilo se srećom da su dojave bile lažne.
Anonimusi - Sputnik Srbija, 1920, 05.01.2023
SRBIJA
„Ovo je početak, slede iznenađenja“: Anonimusi opet prete Vučiću – podrška Rusiji im trn u oku /foto/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala