- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Ruske snage poštuju prekid vatre, ukrajinske snage nastavljaju granatiranje vojnih položaja i naselja

© Sputnik / Konstantin Mihalьčevskiй / Uđi u bazu fotografijaRuska vojska u zoni specijalne vojne operacije
Ruska vojska u zoni specijalne vojne operacije - Sputnik Srbija, 1920, 07.01.2023
Pratite nas
Združene vojne snage Rusije od 6. januara u 12.00 časova poštuju režim obustave vatre duž cele linije razdvajanja u okviru specijalne operacije. Uprkos artiljerijskom granatiranju položaja ruske vojske i naselja koje nastavljaju ukrajinske snage, ruska vojska pridržavaće se prekida vatre do subote u 24.00 č, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.
U saopštenju se navodi da su Oružane snage Ukrajine izvršile jedanaest minobacačkih napada na ruske položaje. U pravcu Soledara, Avdejevke i Marjinke, neprijatelj je 51 put upotrebio artiljeriju protiv jedinica ruske vojske.
Na stambene četvrti Donjecka ukrajinska vojska ispalila je preko 60 projektila velikog kalibra, a naselje Makejevka u DNR granatirano je američkim raketama višecevnog sistema „hajmars“.
U Zaporoškoj oblasti, ukrajinska vojska otvorila je artiljerijsku vatru trideset jedan put. U pravcu Hersona i Krivog roga, neprijatelj je izveo sedamnaest artiljerijskih napada. Uzvratnom vatrom ruske vojske svi položaji Oružanih snaga Ukrajine sa kojih je izvršavano granatiranje su potisnuti.
U pravcu Kupjanska u Harkovskoj oblasti tokom proteklog dana odbijen je napad 14. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine. Uzvratnom vatrom ruskih snaga likvidirano je preko 20 neprijateljskih vojnika, a uništen je i tenk, borbeno vozilo višecevnog raketnog sistema „grad“, kao i dva automobila.
U pravcu Krasnog Limana odbijen je napad dve jurišne grupe 80. i 95. desantno-ofanzivne brigade ukrajinske vojske. Ukupni gubici ovih jedinica neprijateljskih snaga iznose preko 30 vojnika, dve haubice D-20, oklopno borbeno vozilo i kamionet.
U pravcu Donjecka sprečen je pokušaj jedinica 110. mehanizovane i 79. desantno-jurišne brigade Oružanih snaga Ukrajine da napadnu ruske položaje u oblasti dva naselja u DNR. Tom prilikom, skoro 50 ukrajinskih vojnika je ubijeno ili ranjeno, a uništeni su i jedan tenk i automobil.
Na području južnog Donjecka presečen je kontranapad jedinica 108. brigade teritorijalne odbrane Oružanih snaga Ukrajine. Uzvratnom vatrom ruskih snaga likvidirano je preko 20 ukrajinskih vojnika, a uništene su dve haubice D-30, oklopni transporter i dva kamioneta.
Sredstvima ruske PVO tokom prethodnog dana uništena su četiri ukrajinska drona u Zaporoškoj i Hersonskoj oblasti.
Pored toga, presretnuto je pet projektila sistema „uragan“ i „hajmars“, kao i protivradarska raketa „harm“ američke proizvodnje u DNR i Zaporoškoj oblasti.
Prethodno je Kremlj saopštio da je ruski predsednik Vladimir Putin naložio ministru odbrane Sergeju Šojguu da uvede režim prekida vatre na liniji razdvajanja u Ukrajini od podne 6. januara do ponoći 7. januara.
Ruska vojska u zoni specijalne vojne operacije - Sputnik Srbija, 1920, 06.01.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Primirje sa ruske strane stupilo na snagu, ukrajinske snage gađaju Donjeck
Bonus video:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala