- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Delo velikog ruskog pisca na sceni Narodnog pozorišta: Premijera „Majstora i Margarite“ u 2023.

© Sputnik / Lola ĐorđevićNarodno pozorište u Beogradu
Narodno pozorište u Beogradu - Sputnik Srbija, 1920, 07.01.2023
Pratite nas
Upravnik Narodnog pozorišta Svetislav Goncić izjavio je da nacionalna kuća u 2023. godini postavlja predstavu „Majstor i Margarita“ Mihaila Bulgakova, kao i da će predstavom „Korsar“ obeležiti prvi vek baleta u Srbiji.
Govoreći o planovima za ovu godinu, Goncić je istakao da je „Majstor i Margarita“ izabran kao veliko delo svetske literature, kao i da će Narodno pozorište raditi i još jedan, ovaj put domaći klasik — „Očevi i oci“ Slobodana Selenića.
„Što je dobra ideja za nas, pa ćemo tako otvoriti vrata i drugim modernim klasicima“, naglasio je Goncić.
Podsetivši da su u 2022. godini imali premijeru predstave „Deca“ Milene Marković, Goncić je ocenio da Narodno pozorište mora da odgovori vremenu i publici, i da pronalazi neke nove klasike koji će jednog dana biti osnova na kojoj će stajati budućnost tog teatra.
Narodno pozorište u 2023. obeležava 100 godina postojanja srpskog baleta, a Goncić je za Tanjug najavio da će povodom jubileja biti izvedena premijerno predstava „Korsar“.
On je rekao da nacionalna kuća ima novu upravu baleta, da vodi računa o mladim ljudima i da predstoje još neki potezi koji će, kako je naveo, u strukturi poboljšati kvalitet rada.
Upravnik Narodnog pozorišta je podsetio i na nedavno pokrenutu saradnju, u okviru inicijative „Otvoreni Balkan“, sa Nacionalnom operom i baletom iz Skoplja, Nacionalni teatrom operom i baletom iz Tirane i Makedonskim narodnim teatrom.
Pored toga, Narodno pozorište je potpisalo ugovor o saradnji sa Bugarskom, a predstoji i sa Rumunijom, dok u januaru dolazi u goste Hrvatsko narodno kazalište iz Zagreba.
„Čini mi se da smo prepoznajući te, kulturološke granice, koje su mnogo šire od administrativnih, pružamo ruku prijateljstva svim zemljama koje su u našem okruženju“, poručio je Goncić.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala