- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Dejan Majstorović, basketaški majstor za Sputnjik: Igrati u Moskvi, ispod mosta – posebna draž

© Foto : FIBASrbija basket
Srbija basket - Sputnik Srbija, 1920, 07.01.2023
Pratite nas
U 2022. godini srpski sport nije bio baš toliko uspešan kao što smo navikli, ali su pored odbojkašica obraz osvetlali reprezentativci u basketu tri na tri koji su osvojili zlatnu medalju i na Evropskom i na Svetskom prvenstvu. O svemu tome za Sputnjik govori legenda ovog sporta Dejan Majstorović.
Na Evropskom prvenstvu Srbija je došla do zlata u Gracu pobedom nad Letonijom od 21:14, a do svetskog zlata naši momci stigli su u Antverpenu pobedom nad Litvanijom od 21:16.
„Ne može bolje od toga, uzeti zlato na Svetskom i Evropskom prvenstvu u jednoj godini, to smo uradili smao još 2018. godine. Neverovatan je osećaj, to nam je bio plan. Odigrali smo sjajno i jedno i drugo takmičenje. Potpuno smo izdominirali i Evropsko i Svetsko prvenstvo. Zasluženo smo uzeli zlatne medalje. Sledeće godine se opet igraju oba takmičenja, a cilj je isti“, objašnjava Majstorović za Sputnjik.
Pet od sedam svetskih zlata i još srebro, gotovo neobjašnjive uspehe pravili su naši basketaši do sada. Uz to imaju četiri vezana zlata na Evropskom prvenstvu.
„To ne postoji ni u jednom drugom sportu. Što se toga tiče vaterpolo nam je možda najbliži. Od šest Evropskih, uzeli smo četiri zlata i srebro. Od sedam Svetskih uzeli smo pet zlata i srebro. Od 13 svetskih i evropskih uzeli smo devet zlatnih i dve srebrne. Nezapamćeno u bilo kom sportu!“, zadovoljan je Majstorović.
Do sada se basket igrao na Olimpijskim igrama samo u Tokiju 2021. godine, a Srbija je stigla do bronze.
„U tom trenutku smo svi bili neraspoloženi i razočarani, jer smo očekivali sjajniju, otišli smo po zlato. Ali iskreno da ti kažem kako vreme prolazi, medalja sa Olimpijskih igara je velika stvar i to na prvim ikada organizovanim u basketu“ , kaže Majstorović.
© Foto: FIBASrbija - Slovenija, basket
Srbija - Slovenija, basket - Sputnik Srbija, 1920, 07.01.2023
Kako je uopšte došlo do basketa kao sporta na reprezentativnom nivou, a onda čak i na Olimpijskim igrama?
„Iskreno nisam znao da uopšte postoji Svetska serija od 2011. godine. Nisam znao, nisam bio upućen gde se igraju turniri. Turniri u basketu su uvek bili prejaki. Ekipa Novog Sada koja je osvojila turnir u Svilajncu 2012. godine, posle toga su imali najviše bodova, a niko nije ni znao za listu. Onda su ih zvali iz KSS, da ima Svetsko prvenstvo u basketu i da li hoće da idu. I oni, kao, hoćemo. Po njihovoj priči, išli su da uživaju, dobili su opremu reprezentacije, nisu ni znali da će uzeti zlato. Posle toga je FIBA videla da su dobra ekipa, pa su počeli da ih zovu na čelendžere i masterse. Ekipa Novog Sada se prva probila“.
Pred Svetsko prvenstvo u Moskvi 2014. Majstorović je dobio poziv da se priključi reprezentaciji.
Kaže da ga lepe uspomene vežu za glavni grad Rusije.
„Igrali smo u Rusiji 10-15 puta turnire. Uvek smo obožavali da idemo na Moskva open koji je važio za jedan od najjačih turnira na svetu. Igra se ispod mosta onako, ima neku draž. Mislio sam da je taj Moskva open zapravo Svetsko prvenstvo. Igrao se ona i 2011. i 2012. pa se tad pričalo idemo u Moskvu na Svetsko prvenstvo, iako to nije bilo naravno. Ali, bio je najjači turnir na svetu. Tako da Moskva ostaje uvek u lepom sećanju. I grad i turniri su uvek bili organizovani vrhunski“.
Na reprezentativnom planu Majstorović je prešao igricu, što kažu mladi.
Ali, prešao je i na klupskom sa ekipom Uba.
„Sa Ubom smo napravili jednu od najboljih sezona u istoriji našeg sporta, osvojili smo četiri mastersa. Trojica igrača igraju za reprezentaciju, osvojili smo i finalni masters, kao i jedan čelendžer. Ali pet mastersa u jednoj godini, to je neverovatno. To je samo Novi Sad uradio 2018. godine. Od 11 mastersa smo igrali devet, osvojili pet i izgubili dva finala. To je stvarno neverovatno. Dva mastersa pre kraja smo obezbedili prvo mesto na rang listi što se nikada nije desilo. Istorijska sezona, uz onu sezonu Novog Sada“.
© Foto: Skrinšot/You Tube/FIBA 3X3Liman, basket
Liman, basket - Sputnik Srbija, 1920, 07.01.2023
Liman, basket
Majstorović u vitrini ima četiri zlata sa Svetskih prvenstava i tri sa Evropskih. I po jedno srebro sa oba takmičenja, uz broznu na Olimpijskim igrama.
Slobodno možemo da kažemo da je basketaška legenda.
„Neverovatno i presrećan sam zbog toga. Gladan sam da osvajam medalje, za našu reprezezentaciju, imam veliku motivaciju da uzmem medalju u Parizu, za to treniram i za to spremam. Uživam u Ubu, imam veliku motivaciju. Prava smo porodica, lepo se družimo, idemo na doručak, trening, piće. Pravo drugarstvo i hvala Bogu to daje rezultate“ .

Možda i Lebron Džejms zaigra basket tri na tri

Pitaju se svi dokle će trajati srpska dominacija u basketu. Kada će Amerikanci da se uozbilje i naprave jaku konkurenciju?
„Mi isto očekujemo da Amerikanci, džin koji spava, da se probudi i da se više posvete. Očekujemo ozbiljnije igrače u budućnosti, možda i NBA igrače. To je sve lepo, neka naprave pa ćemo da vidimo. Letonija je sjajna ekipa, imaju dvojicu vrhunskih igrača, ali ova druga dvojica malo padaju. Sada sve zemlje ulažu u basket, žele da imaju što više ekipa na turu da bi se plasirali na Olimpijske igre. Nije još ništa ozbiljno, ali Amerikanci deluju opasno. Oni ako dovedu NBA igrače onda će da bude baš... baš će da budu jaki. Los Anđeles? E, to će sigurno da gađaju, možda se pojave i Lebron i ekipa, a-ha-ha. Lebron sa 46... I tada bi bio opasan“ .
Majstorović u aprilu puni 35 godina, ali i dalje igra na najvišem mogućem nivou.
„Znaš kako, sve zavisi kako održavaš telo. Dođe iz pet na pet momak od 23 godine pa se raspadne na basketu. Intenzivno je, teško. Pre pet, šest godina si mogao da igraš malo stariji, igralo se individualno, a sada je to sve timski, milion blokova u leđa, provuci se, ovaj te vuče čupa, šutni... Ma, mislim to je... Kada se igra par minuta bez prestanka tu niko ne može da diše. Kao u ringu, tako je i ovde. Mi igramo, treniramo, spremni smo, a desi se nekad da sva trojica tražimo izmenu. Ali, veruj mi, uživo je četiri puta lepše gledati nego preko TV-a. Kada gledaš uživo čuješ kako puca sve na terenu“, konstatovao je Majstor za Sputnjik.
Nikola Jokić - Sputnik Srbija, 1920, 07.01.2023
SPORT
Jokićev poklon za Božić – deseti tripl-dabl
Sve vesti
0
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
loader
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala