- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Raskolničkoj ukrajinskoj crkvi dozvoljeno bogosluženje u Kijevsko-pečerskoj lavri na Božić

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaUspenski sabor Kijevsko Pečerske lavre
Uspenski sabor Kijevsko Pečerske lavre - Sputnik Srbija, 1920, 06.01.2023
Pratite nas
"Pravoslavnoj crkvi Ukrajine“ (raskolnička crkva, PCU) dozvoljeno je da održi božićno bogosluženje u Uspenskom saboru Kijevsko-pečerske lavre, saopštio je ukrajinski ministar kulture Aleksandar Tkačenko.
Podsetimo, prethodno je pres-služba Kijevske mitropolije kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve saopštila da će poglavar PCU Epifanij održati u tom hramu liturgiju povodom Božića.
„Popodne 5. januara dobili smo molbu uprave Kijevske mitropolije PCU da se bogosluženje održi 7. januara u Uspenskom sabornom hramu. Nakon što smo razmotrili molbu i uzimajući u obzir odluku Ministarstva kulture i informacione politike, poglavaru je data dozvola da održi liturgiju“, naveo je Tkačenko.
Ukrajinski portal "Strana.ua" objavio je danas da je vršilac dužnosti generalnog direktora Kijevsko-pečerske lavre Aleksandar Rudik izjavio da PCU nema dozvolu za bogosluženje u Uspenskom sabornom hramu lavre.
Podsetimo, ranije je saopšteno da Kijevsko-pečerska lavra registrovana kao manastir u sastavu raskolničke "Pravoslavne crkve Ukrajine" (PCU) koju podržavaju ukrajinske vlasti. Šef Uprave za spoljne crkvene veze PCU, arhiepiskop Zarja, tvrdio je da je poglavar PCU Epifanij sada na čelu manastira kao pravno lice.
Služba bezbednosti Ukrajine nedavno je izvršila pretres na teritoriji Kijevsko-pečerske lavre (Moskovski patrijarhat). U saopštenju je navedeno da su sprovedene kontraobaveštajne aktivnosti. Ruska pravoslavna crkva nazvala je ove akcije SBU – zastrašivanjem.
Kijevsko-pečerska lavra je najstariji manastir u današnjoj Ukrajini i jedan od prvih manastira Kijevske Rusije. Nalazi se na listi UNESKO. Osnovana je u 11. veku. U ovom trenutku površina teritorija lavre premašuje 20 hektara.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala