- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Podmukli projekat u Federaciji BiH: Gde je „iscurilo“ 20.000 Srba

CC0 / / Bosna i Hercegovina - ilustracija
Bosna i Hercegovina - ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 06.01.2023
Pratite nas
To što danas u entitetu Federacija BiH živi dvadeset hiljada Srba manje nego pre deset godina, pokazatelj je da postoji očigledan projekat koji stremi tome da Srbi budu uklonjeni sa prostora današnje Hrvatske i BiH.
Ovako podatak da Srba u bosanskohercegovačkom entitetu Federacija BiH (FBiH) rapidno opada broj stanovnika srpske nacionalnosti komentariše profesor Pravnog fakulteta u Istočnom Sarajevu dr Radomir Lukić.
Podatak da je prema popisu iz 2013. u FBiH živelo 56.550, a danas ih je 36.320 izneo je predsednik Odbora za zaštitu Srba u FBiH Đorđe Radanović.
Prema Lukićevim rečima, zato je Republika Srpska dragocena tvorevina koja treba da obezbedi opstanak Srba zapadno od Drine.

Sudbina Srba u Federaciji jednaka sudbini Srba u Hrvatskoj

Gde je „iscurelo“ dvadeset hiljada Srba za deset godina i zašto, pita se profesor Lukić. Sigurno je da je ekonomska situacija jedan od uzroka, ali neki drugi faktori možda igraju i važniju ulogu, odgovara on.
„Na prvom mestu, to je nezainteresovanost organa FBiH za sudbinu Srba u tom entitetu, pre svega u ruralnim sredinama, gde se jedan deo naših Srba vratio na svoja stara ognjišta, ali usled zanemarenosti i stalnih provokacija, bio je prinuđen da taj prostor napusti“, objašnjava profesor Lukić.
U brojnim opštinama u Federaciji, Srbima se ne dopušta da uče svoj maternji jezik, a uz to se javlja i potcenjivanje Srba, kao i onemogućavanje jasnog i pravog institucionalnog izraza Srba, dodaje on.
„Jednom rečju, među Srbima u FBiH zapatio se ili se začeo strah i jedna stalna strepnja koja ne dopušta da tamo više borave. Bilo bi dobro u toj situaciji znati gde su oni otišli – koliko ih je otišlo u Republiku Srpsku, Srbiju ili beli svet. Tek sa tim podacima mogli bismo da izvedemo neke referentnije zaključke. Ali, očigledno je da je sudbina Srba u Federaciji jednaka sudbini Srba u Hrvatskoj, koji su tamo, od konstitutivnog naroda, svedeni na manjinu, a od manjine na statističku grešku“, smatra Lukić.

Srbin u FBiH može da živi jedino ako je penzioner

Za političkog analitičara Anđelka Kozomaru, nemogućnost obezbeđivanja egzistencije, odnosno nemogućnost da nađu posao osnovni je razlog zbog koga Srbi napuštaju svoje domove u FBiH.
„Srbi u opštinama gde su većina, a da ne govorimo o onim opštinama gde su manjina, nemaju nikakva radna prava. Uopšte ne mogu da se zaposle. U Drvaru, Grahovu, Glamoču hrvatske firme su otvorile drvnoprerađivačka preduzeća, eksploatišu srpsku šumu, a zapošljavaju Hrvate. Srbi, dakle, nemaju od čega da žive ako nisu penzioneri“, navodi Kozomara.
S obzirom da budžeti opština zavise od kantonalnih budžeta, čak ni zaposleni u opštinama sa srpskom većinom ne dobijaju redovno plate jer im kantonalne vlade ne prebacuju sredstva blagovremeno, dodaje on.
Zbog toga su, prema rečima našeg sagovornika, važni potezi koje povlači Srbija – Kozomara podseća da je Srbija u Drvaru investirala u fabriku HTZ opreme i na taj način pomogla makar jednom delu srpskog stanovništva.
„Kad bi bila moćna toliko da može da otvori još poneku fabriku, ne samo u Drvaru, promenilo bi se stanje u tim opštinama i smanjio bi se odlazak ljudi iz tih krajeva“, ističe Kozomara.
Što se političkih prilika tiče, Kozomara navodi da se većinski narodi u FBiH ponašaju kao Aljbin Kurti na Kosovu i Metohiji, ali njihov odnos prema Srbima poredi i sa odnosom između Hrvata i Bošnjaka – srpski politički predstavnici u institucije FBiH biraju se po istom principu kao što je Željko Komšić izabran za hrvatskog člana Predsedništva BiH – odnosno glasovima većinskih naroda.
Sarajevo - Sputnik Srbija, 1920, 02.01.2023
REGION
Pogoršan položaj Srba u Federaciji BiH, ostalo ih svega 1,64 odsto
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala