- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Dodik: Niko ne može sprečiti obeležavanje Dana Republike Srpske

© Foto: Skrinšot/RTS Oko - Zvanični kanalMilorad Dodik
Milorad Dodik - Sputnik Srbija, 1920, 06.01.2023
Pratite nas
Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je danas da niko ne može da spreči da Republika Srpska obeleži svoj 31. rođendan i naglasio da bi odustajanje od 9. januara značilo poništavanje istorije.
"Bez obzira na sve svetske mešetare i one koji su tražili da se od toga odustane, naši su ljudi ostali uporni i mi to moramo da poštujemo", rekao je.
Podsetio je da je 9. januara 1992. godine donesena odluka o formiranju Srpske Republike BiH koja je nekoliko meseci kasnije dobila naziv Republika Srpska.
"Donesen je i Ustav 28. februara, a sve se desilo pre ijednog opaljenog metka na prostoru BiH, što znači da je Republika Srpska stvorena u miru i u miru i obeležava svoj dan", rekao je Dodik i dodao da to šta, kako kaže, razni administratori i mešetari o tome misle, je njihov problem.
Predsednik je poručio da se taj dan ne može pomeriti.
"Ako bi bio pomeren samo na sledeći dan, time bi bila poništena istorija, a mi nemamo nameru da to činimo", rekao je Dodik.
Istakao je da je cilj defilea u Istočnom Sarajevu okupljanje građana toga kraja, a ne izazivanje bilo koga u Sarajevu.
"Te morbidne ideje o tome da će oni sprečiti autobuse govori o njima, a ne o nama. Očigledno da je neko pod uticajem stranaca rekao da nema tih barikada", naveo je Dodik i istakao da je bila nepotrebna najava protesta povodom Dana Republike u Kantonu Sarajevo, prenela je RTRS.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala