- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Volodin: Ako se donese odluka o zapleni ruske imovine, Moskva ima pravo na isti odgovor

© Foto : Press-služba Gosdumы RF / Uđi u bazu fotografijaPredsedavajući Državne dume Rusije Vjačeslav Volodin
Predsedavajući Državne dume Rusije Vjačeslav Volodin - Sputnik Srbija, 1920, 05.01.2023
Pratite nas
Ukoliko se donese odluka o zapleni ruske imovine, Moskva ima pravo da preduzme analogne korake protiv država koje su donele takvu odluku, izjavio je predsedavajući Državne dume Rusije Vjačeslav Volodin.
„Nemačka vlada danas je odlučila da probleme koje su stvarali njihovi prethodnici prebaci na našu zemlju... U tom cilju planiraju da zaplene rusku imovinu kako bi obnovili Ukrajinu... Čim se donese takva odluka, mi ćemo imati pravo na analogna dejstva u odnosu na imovinu Nemačke i drugih država“, napisao je Volodin na svom Telegramu.
On je napomenuo da će morati da plate Nemačka ili Francuska, pošto „Vašington u takvim situacijama pere ruke“, a „od baltičkih zemalja i niza drugih evropskih država nema šta da se uzme – one mogu samo da obezbede informacioni šum“.
Osim toga, bivši lideri ovih država – Angela Merkel i Fransoa Oland – su „likovi koji, sabotirajući Minske sporazume, u shvatanju svetske zajednice postaju vinovnici sukoba u Ukrajini“.
Istovremeno je u naše vreme počeo život u drugoj realnosti, ne samo u skladu sa Poveljom UN, već i na osnovu presedana, primetio je Volodin.
„S tim u vezi, ispravno je podsetiti na situaciju sa priznavanjem nezavisnosti Kosova... Sjedinjene Američke Države, Nemačka, Francuska i druge države koje su donele ovu odluku nemaju drugog izbora osim da se slože sa pravom Južne Osetije, Abhazije, Krima, Donjecke i Luganske Narodne Republike, kao i Hersonske i Zaporoške oblasti na samoopredeljenje... Nema izbornih odluka, pravila za sve treba da budu ista“, istakao je političar.
Analogni koraci biće preduzeti i u vezi sa zaplenom finansijskih sredstava i imovine, napomenuo je on.
„Ovo će pokrenuti proces kada će sve države početi da ignorišu međunarodno pravo, po sopstvenom nahođenju uzimaju ono što smatraju potrebnim... Nemačko rukovodstvo treba iz istorije sopstvene zemlje da zapamti kako su se završavali pokušaji zadiranja u tuđe“, podsetio je Volodin.
Ranije je agencija Blumberg pisala, pozivajući se na informisane izvore, da je Nemačka spremna da iskoristi zamrznutu rusku imovinu za obnovu Ukrajine, ako to isto urade saveznici i bude moguće rešenje pravnih pitanja.
Bonus video:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala