- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

„Vašington post“: SAD neće slati tenkove „Abrams“ Ukrajini zbog čestih kvarova

© AFP 2023 / JUNG YEON-JEAmerički tenk M1A2 „abrams“ je usavršena verzija tenka M1A1. Modernizacija je urađena prvenstveno u elektronici i oklopu
Američki tenk M1A2 „abrams“ je usavršena verzija tenka M1A1. Modernizacija je urađena prvenstveno u elektronici i oklopu - Sputnik Srbija, 1920, 05.01.2023
Pratite nas
Administracija Sjedinjenih Američkih Država isključuje mogućnost da se Ukrajini pošalju tenkovi „Abrams“ zbog velike količine goriva koje troše i čestih kvarov, piše američki list „Vašington post“.
Prema podacima lista, tenk „Abrams“ je opremljen turbo motorom, ima rezervoar od 55 tona, brzo troši gorivo, podložan je kvarovima i za održavanje su potrebni kvalifikovani ljudi.
Prema rečima američkog predsednika Džozefa Bajdena umesto tenkova „Abrams“, SAD razmatraju mogućnost da se Ukrajini isporuče borbena pešadijska vozila „Bredli“.
Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski je 21. decembra na poziv američkog predsednika Džozefa Bajdena nekoliko sati proveo u Vašingtonu, gde se sastao sa američkim predsednikom, rukovodstvom Kongresa gde je i izlagao. Tokom njegove posete je objaveno da je Amerika izdvojila nov paket vojne pomoći u vrednosti od 1,85 milijardi dolara. U njega su, po prvi put, uključeni i američkih sistemi protivvazduhoplovne odbrane „Patriot“.
Ranije je predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio da će Rusija moći da uništi PVO sisteme „Patriot“ u slučaju da ih Vašington isporuči Kijevu. Takođe je primetio da je „Patriot“ prilično star sistem i da ne radi kao ruski S-300. On je dodao da će se za ove sisteme naći „protivotrov“.
Američki PRO sistem Patriot razmešten u Poljskoj - Sputnik Srbija, 1920, 04.01.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Ukrajinski ministar: Počele su pripreme za isporuku "patriota" Kijevu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala