- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Stručnjaci procenjuju: Dvocifrena inflacija u Srbiji i pad životnog standarda

© Sputnik / Aleksandar MilačićDinari
Dinari - Sputnik Srbija, 1920, 05.01.2023
Pratite nas
Radojka Nikolić, urednica magazina „Biznis“ i „Ekonometar“, izjavila je da se očekuje da će Srbija 2023. godinu provesti kao inflatornu i to sa dvocifrenom inflacijom čije se spuštanje ispod deset odsto može očekivati tek krajem godine.
„Kad se bude posmatrala cela godina, mi ćemo sigurno u proseku imati dvocifrenu inflaciju, a povratak u neke normalnije inflatorne tokove sa inflacijom oko četiri, pet odsto očekuje se tek krajem 2024. ili 2025. godine“, rekla je Nikolićeva za Tanjug.
To će, ukazala je, dovesti do smanjenja kupovne moći i životnog standarda.
„To je neminovno“, kaže Nikolićeva.
Govoreći o kreditima, podsetila je da euribor već neko vreme postepeno raste i dodala da je trenutna vrednost šestomesečnog euribora 2,7 odsto, a da se procenjuje da će ići do četiri odsto, te da će to svakako uticati na povećanje rata kredita.
Navela je da je euribor osam godina bio negativan što je, kaže, nezabeleženo u njegovoj istoriji.
„Sadašnje povećanje euribora koje ide po 0,5 odsto, nekada i 0,25 odsto i 0,75 odsto, zavisi kako će se banke opredeljivati, sigurno će uticati na povećanje rata kredita“, rekla je Nikolićeva.
S druge strane, dodala je, povećava se i referentna kamatna stopa koju daje Narodna banka Srbije, a koja je sada, kako kaže, pet odsto.
„Po preporuci, kao što rade sve druge banke, i naša banka podiže kamatu za 0,5 odsto, s vremena na vreme. Trenutno je pet, a očekuje se da će svakako u ovoj godini ići do šest, a moguće i više, zavisno od situacije“, rekla je Nikolićeva.
Navela je da je čitav svet u vrlo teškoj situaciji i podsetila na najave iz Međunarodnog monetarnog fonda da će trećina svetskih ekonomija biti u recesiji ove godine, kao i polovina ekonomija u EU.
„To znači da nema privrednog rasta, a kad nema privrednog rasta, to je teška ekonomska situacija za sve“, zaključila je Nikolićeva.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala