- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Još jedna nepomirljiva podela u Americi iz koje može da profitira samo – Tramp

© Sputnik / FlickrKongres SAD Senat
Kongres SAD Senat - Sputnik Srbija, 1920, 05.01.2023
Pratite nas
Predsedavajući Predstavničkog doma američkog Kongresa nije izabran ni posle šestog kruga glasanja jer 20 tvrdokornih republikanaca i dalje uskraćuju podršku Kevinu Mekartiju za to mesto. Kako god da se završi ta borba među republikancima, Donald Tramp će iz nje izaći kao pobednik, smatra analitičar iz Vašingtona Obrad Kesić.
Predstavnički dom je i dalje u zasedanju nakon što poslanici ni tokom šest izbornih krugova u dva dana nisu uspeli da izaberu novog predsedavajućeg. Nakon pobede republikanaca na izborima za Donji dom Kongresa, predsedavajući iz te stranke bi trebalo da zameni Nensi Pelosi iz reda demokrata, ali kandidat Kevin Mekarti nije uspeo da dobije potrebnu većinu poslanika svoje stranke.
Za pobedu mu je potrebno 218 glasova od ukupno 222 koliko ih Republikanska stranka ima u Predstavničkom domu. Mekartijev problem je što 20 tvrdokornih republikanaca, koji inače podržavaju politiku Donalda Trampa, nije glasalo za njega smatrajući da on nije dovoljno posvećen konzervativnim ciljevima. Nije mu pomoglo ni to što je sam Tramp podržao njegovu kandidaturu.
Predstavnički dom će se u toku dana opet izjasniti kada će biti poznato i šta je rezuzltat razgovora Mekartija i poslanika koji ga ne podržavaju koji su se posle neuspelog šestog glasanja odmah povukli na razgovore. Američki mediji navode da je ponudio neke ustupke.
© AP Photo / J. Scott ApplewhitePosle šest krugova glasanja i dalje se ne zna ko će od republikanaca zameniti Nensi Pelosi na mestu predsedavajućeg Predstavničkog doma Kongresa SAD
Nensi Pelosi objavljuje rezultate glasanja o opozivu Donalda Trampa u Predstavničkom domu američkog Kongresa - Sputnik Srbija, 1920, 05.01.2023
Posle šest krugova glasanja i dalje se ne zna ko će od republikanaca zameniti Nensi Pelosi na mestu predsedavajućeg Predstavničkog doma Kongresa SAD

Koja republikanska struja je jača?

Komentarišući ovu situaciju, Kesić kaže za Sputnjik da je i dalje u opticaju nekoliko mogućnosti i da je sada pitanje koja će struja među republikancima pokazati da ima snagu.
„U suštini to je nastavak borbe između desnice, kako to predstavljaju u Americi i moderatnih, odnosno umerenih republikanaca, kao i političkog establišmenta. U suštini to je nastavk borbe koju smo videli od same pojave Donalda Trampa koja ukazuje na to da su glasači republikanca jako nezadovoljni svojom strankom, pogotovo sa njenim liderstvom“, ističe naš sagovornik.
On napominje da tih 20 republikanaca Donjeg doma koji većinom podržavaju Donalda Trampa, iako je sam Tramp podržao Mekartija, pokazuju da nemaju volju da nastave sa starom politikom. Na tu inertnost u republikanskoj stranci među glasačima gledaju kao na najveću štetu zbog koje trpi ne samo stranka nego i sama država, dodaje Kesić, ocenivši da je zbog toga ova borba jako značajna.
On ukazuje na nekoliko mogućih opcija za izlazak iz trenutne situacije u Predstavničkom domu čiji je rad, praktično blokiran, jer dok se predsedavajući ne izabere i ne položi zakletvu nju ne mogu da polože ni članovi tog doma Kongresa.
Jedna od mogućnosti, za koju smatra da je malo verovatna, je da pritiskom, pa i ucenama, ili pak nagrađivanjem, dovedu cifru od 20 nepomirljivih sa izborom Mekartija na pet, što bi značilo mogućnost njegovog izbora za spikera Donjeg doma.

Odustanak od kandidature?

Jedna od mogućnosti je da Mekarti praktično odustane od kandidature.
„Druga opcija je da članovi koji sada podržavaju Makartija jednostavno njemu kažu da sada ne cepaju stranku nego da nađu neku alternativu, osobu koja je prihvatljiva i tvrdoj struji. Ako vidimo danas više puta ponavljanje izbora to znači da je situacija sve bliža rešenju da se kandiduje neko drugi“, kaže analitičar iz Vašingtona.
© AP Photo / Evan VucciKako god da se završi borba među republikancima za spikera Predstavničkog doma, Donald Tramp će iz nje izaći kao pobednik
Američki predsednik Donald Tramp - Sputnik Srbija, 1920, 05.01.2023
Kako god da se završi borba među republikancima za spikera Predstavničkog doma, Donald Tramp će iz nje izaći kao pobednik
Po njegovom mišljenju to bi možda mogla da bude najrealnija opcija, jer je teško računati na to da bi jedna i druga strana mogle da dođu do nekog kompromisnog rešenja. Pogotovo što je 20 nepopustljivih poslanika uvidelo da može da istrajava na svom stavu.
„Mislim da su osetili snagu jer su izdržali pritisak ne samo republikanskog političkog establišmenta nego i medija i samog Donalda Trampa. Samo do koje mere on njih pritiska mi ne znamo. Javno se uzdržava, ali ne znamo da li on lobira kod tih ljudi koji su protiv“, kaže Kesić.
Pitanje je, dodaje on, u kojoj meri će ovde da se angažuje Donald Tramp i hoće li praviti mnogo veći pritisak na tu grupu pobunjenika koja je njemu, što se tiče stavova i političke ideologije, na neki način najbliža.
„Taman i da oni naprave ustupak i prihvate Mekartija, oni će sebi da izgrade mnogo jaču poziciju, veći uticaj nego što trenutno imaju. Ako pobede to će biti pobeda struje koja je povezana sa Trampom, što će ojačati njegovu poziciju, tako da je Tramp sebe stavio u poziciju da bude pobednik kako god da se ovo završi. Ako oni popuste on može da kaže da je to rezultat njegovog angažovanja i njegovog uticaja na te ljude. Ako ne popuste on može da bude zadovoljan, jer će njegov pokret biti najjači, najvažniji faktor među republikancima u Donjim domu“, ističe Kesić za Sputnjik.
O kakvoj situaciji je reč najbolje govori podatak da se takva kada predsedavajući Predstavničkog doma Kongresa SAD nije odmah izabran desila tačno pre 100 godina.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala