- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Amerika kvari „gotov posao“ Francuske: „Poštovaćemo svaku odluku“

© AP Photo / Matt SlocumDžoel Embid i Nikola Jokić
Džoel Embid i Nikola Jokić - Sputnik Srbija, 1920, 05.01.2023
Pratite nas
Košarkaški savez Francuske je nedavno povukao iznenađujući potez obezbeđivanjem državljanstva za Džoela Embida, kamerunskog igrača i jednog od najboljih centara NBA lige. Ali, posao im sada kvari – Amerika.
Embid je rođen u Kamerunu, sa 16 godina je stigao u Ameriku i prošao ceo košarkaški program, akademiju, srednju školu i jednu godinu na koledžu.
Ovog leta je stigla iznenađujuća vest da je postao Francuz, s namerom da nastupi na narednom Mundobasketu, ali i na Olimpijskim igrama 2024. godine.
Međutim, on je nedavno dobio i američko državljanstvo, što mu dozvoljava da nastupi i za tamošnju reprezentaciju, što je izazvalo zabrinutost u Francuskoj.
„Džoel poseduje oba pasoša i mora da izabere košarkašku nacionalnost. Na njemu je pravo izbora i niko ne može to da promeni. Znam da je razgovarao sa nekim našim igračima. Mislim da bi trebalo da igra za nas, ali videćemo. Poštovaćemo njegovu odluku, kakva god bila“, rekao je francuski selektor Vensan Kole.
Ukoliko izabere da SAD, Embid će biti četvrti naturalizovani igrač u američkoj selekciji od 1992. godine kada su NBA košarkaši prvi put dobili mogućnost da igraju na velikim takmičenjima u organizaciji FIBA (Kup Amerike, Svetski kup, Olimpijske igre).
Pre njega dres SAD su oblačili Jamajkanac Patrik Juing (OI 1992), Nigerijac Hakim Olajdžuvon (OI 1996) i Tim Dankan (OI 2004), rođen i odrastao na Devičasnkim Ostrvima, koja poput Portorika, zvanično pripadaju SAD (neinkorporirana teritorija SAD), ali su sportski samostalna, odnosno njihova reprezentacija samostalno nastupa na međunarodnim takmičenjima.
Džoel Embid i Nikola Jokić - Sputnik Srbija, 1920, 30.09.2022
SPORT
Srbija strepi, a Jokićev veliki rival „skuplja pasoše“ – postao je i Amerikanac
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala