- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Danska, Švedska i Nemačka nastavljaju istragu eksplozija na „Severnim tokovima“

© Sputnik / Dmitriй Lelьčuk / Uđi u bazu fotografijaCevi gasovoda "Severni tok 2"
Cevi gasovoda Severni tok 2 - Sputnik Srbija, 1920, 05.01.2023
Pratite nas
Istraga diverzija na gasovodima „Severni tokovi“ se održava na nacionalnom nivou u zemljama koje su pogođene incidentima, izjavila je portparolka Evropske komisije Dana Spinant.

„U svakom slučaju, mi smo preduzeli mere kako bi se zaštitila veoma važna infrastruktura. Čitava serija mera je preduzeta na nivou Evropske unije kako bi se zaštitila infrastruktura“, rekla je ona na brifingu u Briselu.

Druga predstavnica Evropske komisije Anita Hiper je na pitanje šta se zaključuje iz izveštaja zemalja o incidentu, objasnila da su vlasti u Švedskoj objavile da je šteta na gasovodima „Severni tokovi“ rezultat diverzije, što je i dokazano. Ona je dodala da je istraga u Danskoj, Švedskoj i Nemačkoj i dalje u toku.
Hiper je ukazala, da se istraga nalazi u kompetenciji tih zemalja.
Teroristički napadi dogodili su se 26. septembra, istovremeno na dva ruska gasovoda koji izvoze gas u Evropu – na „Severnom toku 1“ i „Severnom toku 2“. Operator „Severnog toka“, kompanija „Nord strim AG“ saopštila je da je došlo do velikih oštećenja i da je nemoguće proceniti kada će ona biti otklonjena. Nemačka, Danska i Švedska ne isključuju mogućnost da je reč o planiranoj diverziji. Glavno tužilaštvo Rusije pokrenulo je krivičnu istragu o delu međunarodnog terorizma.
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 29.12.2022
RUSIJA
„Tražićemo pravdu“: Rusija neće dozvoliti Zapadu da „gurne pod tepih“ incident sa „Severnim tokom“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala