- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Zaharova: Italija ne može biti posrednik u Ukrajini – neke zemlje se vode sebičnim ciljevima

© Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaPortparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija, 1920, 04.01.2023
Pratite nas
Italija ne može biti posrednik između Moskve i Kijeva jer pomaže krvavom kijevskom režimu i zauzela je agresivan antiruski stav, saopštila je zvanična predstavnica Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.
Ona je tim rečima prokomentarisala izjavu italijanske premijerke Đorđe Meloni koja je na završnoj konferenciji u decembru izjavila da je Rim spreman da bude „garant“ mirovnog procesa u Ukrajini.
„Mnoge zemlje izražavaju spremnost da učestvuju u rešavanju ukrajinske krize, a pojedine nam direktno nude svoje usluge posredovanja. O tome su govorili papa Franja, predsednik Francuske Emanuel Makron, predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan i drugi lideri država i vlada, političari i zvaničnici“, podsetila je Zaharova.
Međutim, kako je ocenila, „neki to čine iskreno, dok se drugi vode svojim sebičim ciljevima, pokušavajući da se uglave u pregovarački proces radi spoljnopolitičke koristi“.
„Međutim, čudno je slušati predloge o posredovanju od zemalja koje su od samog početka specijalne vojne operacije u Ukrajini zauzele nedvosmislen i veoma agresivan antiruski stav i ne samo da su podržale krvavi kijevski režim, nego mu i pružaju značajnu vojnu i vojno-tehničku pomoć i svesno pumpaju Ukrajinu najsavremenijim naoružanjem“, primetila je Zaharova.
Na primer Italija, po njenim rečima, „pored širokog spektra naoružanja i vojne tehnike isporučuje Kijevu i protivpešadijske mine“.

„Takvi neodgovorni potezi ne samo da povećavaju broj žrtava, između ostalog i među civilnim stanovništvom u Donbasu, produžavaju sukob, nego i nose opasnost od uvlačenja zemalja NATO-a u direktan sukob sa Rusijom. Međutim, zapadni sponzori Kijeva, među kojima je, nažalost, i Italija, ne misle da stanu nego, naprotiv, povećavaju isporuke. Očigledno, s obzirom na pristrasan stav Italije, ne možemo je razmatrati ni kao 'poštenog posrednika' ni mogućeg garanta mirovnog procesa“, poručila je Zaharova.

Predsednik Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 24.12.2022
RUSIJA
Mario Dragi: Samo Putin može da završi sukob u Ukrajini
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala