- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Švajcarska investiciona banka predviđa: Spremimo se za cenu nafte od 110 dolara

© Sputnik / Vitaliй Timkiv / Uđi u bazu fotografijaNalazište nafte u Krasnodarskom kraju Rusije
Nalazište nafte u Krasnodarskom kraju Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 04.01.2023
Pratite nas
Švajcarska investiciona banka (UBS) predviđa da će nafta marke Brent u drugoj polovini ove godine biti oko 110 dolara za barel, navodi se na sajtu banke.

„S obzirom na to da su zalihe u zemljama članicama Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj na najnižem nivou od 2004. godine, a slobodni kapaciteti će se i dalje smanjivati, onda će za balans na tržištu, verovatno, biti potrebne više cene“, kažu analitičari banke.

Oni smatraju da će problemi iz 2022. godine, kao što su preusmeravanje isporuka ruske nafte i nedovoljno ulaganje u industriju koja proizvodi naftu, uticati na ovogodišnje cene.
Osim toga, eksperti očekuju da će se obnoviti potražnja za crnim zlatom na tržištima u povoju, uključujući i Kinu. Potražnja za naftom u Kini može da premaši nivo iz 2019. godine i dostići će vrhunac već u drugoj polovini 2023. godine.
U kontekstu povećane potražnje, proizvodnja nafte u Rusiji će se smanjiti zbog sankcija koje su nametnule zapadne zemlje.
Proizvodnja će se u zemljama, koje nisu članice OPEK+, uvećati na 1,3 miliona barela, ali ti obimi neće biti dovoljni da se kompenzuje rast potražnje. Kao rezultat toga, zemlje-članice OPEK+ će morati na tržište da plasiraju više goriva.
Naftne pumpe u Tatarstanu - Sputnik Srbija, 1920, 02.01.2023
RUSIJA
Ruski ekspert: SAD žele gornjom granicom cene ruske nafte da povrate svoj uticaj
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala