- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Ništa od formiranja nove vlade Crne Gore, da li će biti novih parlamentarnih izbora sa predsjedničkim

© Sputnik / Boban NovovićSastanak mandatara Miodraga Lekića sa predstavnicima partija većine o formiranju nove vlade Crne Gore
Sastanak mandatara Miodraga Lekića sa predstavnicima partija većine o formiranju nove vlade Crne Gore - Sputnik Srbija, 1920, 04.01.2023
Pratite nas
Lider Demosa Miodrag Lekić poručio je da nova vlada Crne Gore neće biti sastavljena i da će se kako kaže, tome obradovati mnoge snage poražene na izborima 2020. godine.
Lekić je izjavio da je na sastanku predstavnika parlamentarne većine imao dvije uloge - kao predsjednik stranke i član koalicije „Mir je naša nacija“ i da je imao konkretne predloge.
„Bio sam i u statusu predsjedavajućeg i mandatatra koji je trajao kratko i nastojao sam da imamo ozbiljan dijalog“, kazao je Lekić, novinarima.
Ostvario je, kaže cilj, da sve bude javno.
„Uspio sam i da zadržim dostojanstvo zemlje da se o Vladi Crne Gore odlučuje u Crnoj Gori, a ne bilo gdje drugo...Želim da kažem, kao i ranije, da će vlada biti ozbiljna ili je neće biti, evo je - neće biti, ko je bio ozbiljan, a ko nije ostavljam građanima da protumače i da se u svemu tome pozicioniraju“, poručio je Lekić.
Crna Gora je, kako ističe, opet na raskrsnici jednog racionalnog i iracionalnog puta.
„Znamo da će se mnoge snage poražene 2020. obradovati, moguće da imaju razloga, u svakom slučaju ovo je proces koji je vođen demokratski“, zaključio je Lekić.

Knežević: Iniciraću politički dijalog da dođe do objedinjavanja predsjedničkih i parlamentarnih izbora

Jedan od lidera DF-a Milan Knežević je izjavio da su URA, SNO i CIVIS pokušali da uslovljavaju formiranje vlade nerealnim zahtjevima.
Knežević je kazao da izražava sumnju da je neko ko nema izborni cenzus, a ko je odbio deset resora u novoj vladi „ili uzeo pare, ili je ucijenjen zbog nekih krivičnih gonjena, snimaka, šverca cigareta, oružja...“.
Knežević je novinarima posle sastanka poručio da je jasno da je postojala namjera od početka da se ne postigne dogovor i da Lekić ne bude premijer.
„Izražavam sumnju da je neko odbijanjem deset resora, a nema cenzus, što su potvrdili izbori u Podgorici, ili uzeo pare ili je ucijenjen od nekih krivičnih gonjena, snimaka, šverca cigareta, oružja... Demokratski front nije uzeo pare, niti je imao dilove sa biznismenima ili tajkunima“, rekao je Knežević.
On je kazao da zato „možemo samostalno da donesemo odluku i da pred građanima Crne Gore kažemo da ovo nije slučajno urađeno, i da je ovdje jasna namjera od početka bila da neko nije želio dogovor i nije želio da Lekić bude izabran za predsjednika Vlade“.
Ocijenio je da je tokom pregovora izložen najpošteniji predlog koji „nije zabilježen u istoriji parlamentarizma“.
„Da dvije stranke koje nemaju cenzus od 20 ministarstva dobiju deset. Da dobiju čitav bezbjednosni sektor, Ministarstvo vanjskih poslova i da dominantno dobiju sve što su imali u Vladi, osim mjesta predsjednika vlade. U čemu je problem morate da pitate njih a ne DF“, kazao je Knežević.
On je najavio da će inicirati politički dijalog da dođe do objedinjavanja predsjedničkih i parlamentarnih izbora.
„Pa neka građani Crne Gore sude o svima nama. Mi nemamo nikakav strah, jer smo sve radili javno“, poručio je Knežević.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala