- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

MIP Rusije: Potiskivanje Rusije sa Bliskog istoka osuđeno na neuspeh

© Sputnik / Maxim BlinovMinistarstvo inostranih poslova Ruske Federacije
Ministarstvo inostranih poslova Ruske Federacije - Sputnik Srbija, 1920, 04.01.2023
Pratite nas
Svi pokušaji da se Rusija potisne sa Bliskog istoka i utiče na njene odnose sa zemljama u regionu osuđeni su na propast, izjavio je u intervjuu za Sputnjik specijalni predstavnik Ministarstva inostranih poslova Rusije za pitanja Bliskog istoka Vladimir Safronkov.

„Uveren sam da svi pokušaji da se Rusija potisne iz regiona, utiče na njene odnose sa državama u regionu, da se isključi iz procesa rešavanja palestinsko-izraelskog ili bilo koje druge bliskoistočne krize, predstavljaju političku besmislicu i osuđeni su na neuspeh“, smatra diplomata.

Prema njegovim rečima, Sjedinjene Američke Države se same povlače iz rada „kvarteta“ (Evropska unija, Rusija, SAD i Ujedinjene nacije) za bliskoistočna pitanja i samim tim žele da u potpunosti „privatizuju“ pregovore o arapsko-izraelskom sukobu, iako pokušaji da sami „preseku tako složene konfliktne čvorove spadaju u kategoriju nemoguće misije“.
Ranije je pomoćnik predsednik za međunarodna pitanja Jurij Ušakov istakao da Rusija trenutno intenzivira veze sa Iranom i zemljama Bliskog istoka, Turskom, arapskim i muslimanskim svetom generalno, o čemu svedoči činjenica da je trgovina sa ovim zemljama i regionima još 2020. godine sustigla, a danas samouvereno nadmašuje trgovinu sa Evropom.
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 15.12.2022
RUSIJA
Putin: Računica Zapada da će uništiti rusku ekonomiju je bila pogrešna
Bonus video:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala