Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Kako ambasadori velikih zemalja vide Srbiju u 2023.

© Tanjug / FILIP KRAINCANICNa beogradskom aerodromu "Nikola Tesla" danas je podignuta najveća državna zastava Srbije, veličine 72 metra kvadratna.
Na beogradskom aerodromu Nikola Tesla danas je podignuta najveća državna zastava Srbije, veličine 72 metra kvadratna. - Sputnik Srbija, 1920, 04.01.2023
Pratite nas
Ambasadori Francuske, Kine, Rusije, Švedske kao predsedavajuće EU, Turske i Egipta, 2023. ocenjuju kao godinu mogućnosti za Srbiju i ključnih odluka, kao i prilika da se prevaziđe ciklus tenzija između Beograda i Prištine, ali i period u kojem će Srbija, bez obzira na izazove, uspeti da zaštiti svoje interese.

Ambasador Francuske: Godina mogućnosti i odlučujućih izbora za Srbiju

Ambasador Francuske Pjer Košar na pitanje kako vidi našu zemlju u 2023. navodi da je pred Srbijom mnogo obaveza, i naglašava da sledi period za jačanje istorijskih odnosa dve zemlje.
„Mislim da će 2023. biti godina mogućnosti i odlučujućih izbora za Srbiju, biće to prilika da potvrdi svoj izbor evropskog puta, kroz preduzimanje reformi koje se očekuju u domenima kao što su sloboda medija, borba protiv korupcije. Obaveza je mnogo, ali Srbija može, ako tako odluči, da ih sprovede u 2023“, rekao je Košar.
To će, kako kaže, biti takođe prilika da se prevaziđe ciklus permanentnih sukoba koji su, na žalost, obeležili odnose Beograda i Prištine „tako što će izabrati normalizaciju, kao što predlažemo Srbiji, zajedno sa Nemačkom i Evropskom unijom“.
Ambasador Košar 2023. vidi i kao godinu prilika da se ide ka više regionalne saradnje, i podseća da je bilo važnih sporazuma potpisanih u Berlinu nedavno.
© Sputnik / Lola ĐorđevićFrancuski ambasador Pjer Košar na debati " U glavi Putina" u Francuskom kulturnom centru
Francuski ambasador Pjer Košar na debati  U glavi Putina u Francuskom kulturnom centru - Sputnik Srbija, 1920, 04.01.2023
Francuski ambasador Pjer Košar na debati " U glavi Putina" u Francuskom kulturnom centru
„U kontekstu kada je kontinent pogođen ratom, ovo je prilika za zemlje zapadnog Balkana da pokažu put, put regionalne saradnje i poboljšanih odnosa“, rekao je ambasador.
Podsećajući da je prethodna godina bila važna godina za naše dve zemlje, održani su izbori i u Francuskoj i u Srbiji, uz francusko predsedavanje Savetom EU, ambasador je izrazio uverenje da će 2023. biti godina mogućnosti i za naše bilateralne odnose.
Kako dodaje, razvijaćemo kontakte na političkom nivou na tragu onih pokrenutih važnim posetama predsednice Vlade Srbije Parizu i predsednika Senata Srbiji 2022.
„Jačaćemo, takođe naša ekonomska partnerstva, francuska preduzeća su na to spremna, žele da dodatno investiraju, na duge staze, i mi ih naravno u tome podržavamo“, rekao je ambasador na pitanje kako vidi odnose dveju zemalja i dodao da će saradnja jačati i u oblasti kulture. Francuska će biti počasni gost Beogradskog sajma knjiga 2023. što je, kako je rekao, mogućnost da se istakne sve što ih u oblasti kulture povezuje sa Srbijom, i da naše „drevne veze učini još življim i jačim“.
Na pitanje kako vidi dešavanja na globalnom nivou, ambasador smatra da će 2023. godina biti obeležena evropskom solidarnošću u kojoj Srbija takođe ima ulogu, tako što će biti u potpunosti uz EU kako bi se „išlo ka miru koji u potpunosti podržava integritet Ukrajine“.
Podsetio je da je EU već iskazala tu solidarnost, posebno u domenu energetike, pomažući Srbiji i zemljama Zapadnog Balkana da prevaziđe jednu tešku etapu. Dodao je da će energetika ostati važna tema u 2023. na kojoj će se raditi zajedno i da Francuska ima neke ideje da predloži u toj oblasti.
Solidarnost je, kako ocenjuje, važna i za ekološku tranziciju, tranziciju na planu zaštite životne sredine, neophodnu da bi se izbegle klimatske katastrofe koje se naziru na horizontu.
„I u toj oblasti, EU će tesno sarađivati sa Srbijom“, rekao je i dodao da je to prioritet i za francuske odnose sa Srbijom.

Ambasadorka Kine: Srbija će moći da zaštiti svoje interese

Ambasadorka Kine Čen Bo podsetila je da je Srbija 2022. godine prevazišla nepovoljnu epidemiološku situaciju, napetu bezbednosnu situaciju u Evropi i druge nepovoljne faktore, održala socijalnu stabilnost i ekonomski rast i čestitala srpskom narodu na tim rezultatima te izrazila uverenje da će Srbija bez obzira na izazove koji joj predstoje moći da zaštiti svoje interese.
„U 2023. godini Srbiju čekaju mnogi novi izazovi u pogledu održavanja ekonomskog razvoja i regionalne stabilnosti. Međutim, verujem da će srpski narod vođen politikom težnje miru i razvoju moći da zaštiti suštinske interese zemlje, održi dobar zamajac ekonomskog rasta, neprekidno unapređuje životni standard, igra veću ulogu u regionalnoj saradnji, i ostvari još veći razvoj svoje zemlje“, rekla je ambasadorka Kine na pitanje kako vidi Srbiju u 2023.
Ona podseća da je bilateralna saradnja Beograda i Pekinga tokom 2022. godine dala rezultate i najavila da će saradnja Kine i Srbije doneti nove opipljivije koristi za naše narode.
© Tanjug / DRAGAN KUJUNDZICAmbasadorka Kine u Srbiji Čen Bo
Ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo - Sputnik Srbija, 1920, 04.01.2023
Ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo
Podsetila je da Kina u prva tri kvartala postala najveći izvor stranih investicija u Srbiji i nastavila da održava poziciju njenog drugog najvećeg trgovinskog partnera. Ziđin majning, kompanije HBIS železara u Smederevu i Ziđin koper nastavile su da budu tri najveća izvoznika u Srbiji. Otvoreni su i direktni letovi između naše dve zemlje.
„Bilateralni odnosi pod strateškim vođstvom šefova naše dve zemlje ostvariće još kvalitetniji razvoj u odnosu na ostvareno. Intenziviraće se izgradnje deonice Novi Sad-Subotica u okviru projekta brze pruge na relaciji Beograd-Budimpešta, više deonica autoputa Miloš Veliki, Beogradskog metroa, projekta 'Čista Srbija', bloka B3 termoelektrane Kostolac i drugih projekata“, rekla je Čen Bo.
Ona je dodala da će naučne i tehnološke inovacije, obnovljiva energija, biotehnologija, zaštita životne sredine i druge oblasti postati nova tačka razvoja bilateralne saradnje.
„Ekonomska, trgovinska i investiciona saradnja dostići će novi nivo. Biće učestalije direktne razmene ljudi i kulturne razmene, i saradnja u oblasti turizma ima dobru perspektivu“, rekla je Čen Bo.
Kako je ambasadorka naglasila, Kina i Srbija će takođe zajedno promovisati kvalitetan razvoj zajedničke izgradnje „Pojasa i puta“ i saradnje Kine i zemalja CIE.

Ambasador Rusije: Srbija će biti još snažnija u 2023.

Ambasador Rusije Aleksandar Bocan-Harčenko izrazio je uverenje u uspeh Srbije u 2023.
„Potpuno smo ubeđeni da će Srbija biti još snažnija. Sačuvaće dostojanstvo i identitet. Uključujući i razvoj naših partnerskih odnosa, verujem da će biti ekonomski razvijenija i socijalno snažna i prosperitetna država, država koja čuva svoje tradicionalne vrednosti“, rekao je ambasador.
On je naglasio da Srbiju čeka i oprez zbog situacije na Kosovu i Metohiji.
„Moramo da čuvamo nadu i veru u bolju budućnost. Moja želja je da se smiri situacija na KiM da ona ne bi bila prepreka, da ne kažem pretnja, za razvoj Srbije, ekonomije, socijalne sfere i zajedničkog mira“, rekao je Bocan-Harčenko.
© Sputnik / Lola ĐorđevićAmbasador Ruske Federacije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko
Ambasador Ruske Federacije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko - Sputnik Srbija, 1920, 04.01.2023
Ambasador Ruske Federacije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko
Govoreći o bilateralnim odnosima, ambasador podseća da su oni tokom 2022. izdržali puno poteškoća - bila su to, kaže, najozbiljnija iskušenja koja smo doživeli poslednjih decenija.
„Pored svega naši odnosi su stabilni, razvijaju se i imaju dinamiku. Želimo više i bolje i najvažnije je da Srbija nije podržala sankcije Moskvi, a na osnovu razgovora sa rukovodstvom Srbije, Aleksandrom Vučićem i Anom Brnabić, imam uverenje da je stav dugoročan“, rekao je ambasador i naglasio da će upravo takav stav doprineti razvoju saradnje Srbije i Rusije.

Ambasador Italije: Deeskalacija tenzija na Kosovu ključna za stabilnost

Ambasador Italije Luka Gori ocenio je da imajući na umu međunarodni kontekst koji nam je 2022. ostavila u nasleđe, zajedničkim snagama možemo i moramo da se uhvatimo u koštac.
„Okvir za saradnju jeste i mora ostati Evropska unija, zbog čega treba raditi na ubrzanju procesa njenog proširenja na Srbiju i ceo Zapadni Balkan. Italija je i dalje među državama članicama EU jedan od najvećih zagovornika važnosti strategije proširenja. Ako je tačno da je EU potrebna Balkanu i Srbiji, važi i obrnuto: naši strateški interesi se podudaraju"“ rekao je on.
Podsetio je da je ostavljeni međunarodni kontekst nesumnjivo najsloženiji od završetka Drugog svetskog rata i dodao da zbog toga moramo da kažemo da će 2023. biti teška za celu Evropu.
„Za stabilnost Balkana je pre svega ključno podržati deeskalaciju tenzija na Kosovu, izbegavajući jednostrane poteze“, rekao je Gori.
Podsetio je da su snabdevanje energentima, inflacija i upravljanje migracionim tokovima takođe veoma važni izazovi sa kojima treba zajedno da se uhvatimo u koštac.
© Sputnik / Lola ĐorđevićAmbasador Luka Gori
Ambasador Luka Gori - Sputnik Srbija, 1920, 04.01.2023
Ambasador Luka Gori
Ambasador je dodao da je potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova i međunarodne saradnje Antonio Tajani, pokrenuo inicijativu jačanja političke i ekonomske uloge Italije na Balkanu i da zajedno sa ministrom odbrane Gvidom Krozetom održava redovne kontakte sa srpskim vlastima na najvišem institucionalnom nivou.
Govoreći o odnosima Srbije i Italije Gori najavljuje početak nove faze u ekonomskim odnosima.
„Radimo na mnogim bilateralnim i regionalnim projektima. To uključuje niz političkih susreta o Balkanu u Rimu i organizovanje biznis foruma u Beogradu, početkom 2023, koji će i simbolično označiti početak nove faze u ekonomskim odnosima naših zemalja“, naveo je ambasador i dodao da je namera da se stavi fokus na sektore sa visokim tehnološkim sadržajem: zelenu i energetsku tranziciju, održivu mobilnost, poljoprivredne tehnologije.
„Poljoprivredne tehnologije biće u centru naše agende i u maju 2023. godine tokom Međunarodnog poljoprivrednog sajma u Novom Sadu, gde će Italija biti zemlja partner“, rekao je ambasador i dodao da su pored tih inicijativa u planu i brojni događaji u organizaciji Ambasade - Dan naučnog istraživanja i Dan dizajna, kao i iz oblasti mode, start-ap-a, turizma i kozmetike. Biće, dodaje prostora i za sportsku diplomatiju, uz svakako bogat program Italijanskog instituta za kulturu sa inicijativama posvećenim muzici, umetnosti, kinematografiji, pozorištu i književnosti.

Ambasadorka Švedske: Nadamo se da će Srbija nastaviti da napreduje ka EU

Ambasadorka Švedske Anika Ben David izrazila je nadu da će Srbija u 2023. nastaviti da napreduje na svom putu ka EU.
„Radujemo se konkretnim rezultatima ustavnih amandmana, medijske strategije i viznog usklađivanja. I očekujemo da ćemo videti preokret u nazadovanju u procesu usaglašavanja sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU“, rekla je ona i naglasila da će se Švedska potruditi da iskoristi predsedavanje EU da pokaže dugoročan i snažan angažman u Srbiji.
© Tanjug / VLADIMIR ŠPORČIĆAnika Ben David
Anika Ben David - Sputnik Srbija, 1920, 04.01.2023
Anika Ben David
„Do sada, švedski grantovi Srbiji iznose više od 300 miliona evra kao podrška putu u EU. Nadam se da ću videti još više poslovanja i švedskih investicija u Srbiji, pored više od 100 švedskih kompanija koje zapošljavaju više od 10.000 ljudi. Uvek smo srećni kada se Šveđani srpskog porekla – Švedska je na trećem mestu po broju srpske dijaspore u EU – vrate ovde, donoseći iskustva i rešenja“, rekla je ambasadorka.

Ambasador Turske: Velike pozitivne promene za Srbiju

Hami Aksoj, ambasador Turske, čiji je predsednik Tajip Erdogan dolaskom u septembru u Beograd još jednom potvrdio dobre odnose u odnosima dveju zemalja, izrazio je uverenje da će Srbija nastaviti put ubrzanog razvoja i transformacije.
„Uz mnoge velike projekte čija je realizacija u toku, u 2023. očekujem velike pozitivne promene za Srbiju“, rekao je ambasador i podsetio da je svedočio i otvaranju mnogih infrastrukturnih projekata uključujući i put Novi Pazar-Tutin.
Ocenio je da su „odnosi dve zemlje u zlatnoj eri“, otvoren je Generalni konzulat u Novom Pazaru kao i konzularna kancelarija u Nišu, povećan je broj direktnih letova za Tursku, i očekuju se novi.
„Kao što se odlično izrazio predsednik Aleksandar Vučić, živimo u zlatnoj eri tursko-srpskih odnosa. U 2023. godini očekujem da se naši odnosi još više razvijaju sa predstojećim posetama na visokom nivou, kao i uz povećanje kontakata između dva naša naroda“, naveo je ambasador.

Ambasador Egipta: Srbija će nastaviti da igra važnu ulogu na Balkanu

Ambasador Egipta zemlje sa kojom Srbija ima posebne istorijske veze, Basel Salah izrazio je uverenje da će Srbija nastaviti da igra veoma važnu ulogu na Balkanu, da bude garant mira i stabilnosti.
„Srbija je u procesu realizacije mnogih projekata i očekujem da će se oni nastaviti i razvijati na različitim poljima, u oblasti ekonomije, infrastrukture, zelene ekonomije, otvaranja novih radnih mesta... Očekujem da će Srbija nakon učešća na Kopu 27 uložiti više u zelenu ekonomiju... Predsednik Vučić ulaže veoma velike napore da pojača ekonomske veze sa regionom u okviru Berlinskog procesa i inicijative Otvoreni Balkan i očekujem da će se nastaviti u tom pravcu“, rekao je ambasador koji je 2023. godinu ocenio kao značajnu za odnose dve zemlje, posebno što se u njoj obeležava 115 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa.
© Tanjug / STRAHINJA AĆIMOVIĆAmbasador Egipta u Srbiji Basel Salah
Ambasador Egipta u Srbiji Basel Salah - Sputnik Srbija, 1920, 04.01.2023
Ambasador Egipta u Srbiji Basel Salah
Veliki jubilej biće obeležen, kako navodi, brojnim svečanostima od nedelja kulture u Egiptu i Srbiji, do gostovanja akademika, umetnika, sportista... Plan je da se izda Bela knjigu o odnosima dveju zemalja zasnovana na podacima iz Arhiva Jugoslavije i Egipta.
Naglasio je da je strateško partnerstvo ojačalo posle istorijske posete predsednika Sisija Beogradu što je bila prva poseta jednog predsednika Egipta Srbiji posle 35 godina, da se radi na sporazumu o slobodnoj trgovini.
„Takođe planiramo da imamo zajednički ekonomski komitet, političke konsultacije koje bi trebalo da kulminiraju posetom predsednika Vučića Egiptu“, rekao je Salah za Tanjug.
Bonus video:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala