- Sputnik Srbija, 1920, 08.12.2022
ŽIVOT
Zanimljivosti iz zemlje i sveta

Kairski trag: Kako se istočna „lepotica“ našla u Rusiji

© Sputnik / Ilya Pitalev / Uđi u bazu fotografijaUčesnici teatralizovane rekonstrukcije epizode iz srednjovekovne bitke tokom vojno-istorijskog serijala "Kulikovo polje"
Učesnici teatralizovane rekonstrukcije epizode iz srednjovekovne bitke tokom vojno-istorijskog serijala Kulikovo polje - Sputnik Srbija, 1920, 04.01.2023
Pratite nas
U istoriji savremene Rusije danas su poznata samo dva pronalaska koja pripadaju Memlucima, moćnoj islamizovanoj vojnoj kasti koja je tokom srednjeg veka vladala Egiptom. Prvi pronalazak je oštrica sablje pronađena kod Serpuhova, a drugi – gornji deo oštrice i krstastog balčaka, koji su arheolozi pronašli tokom iskopavanja u Tulskoj oblasti.

Istočna „lepotica“

Prema mišljenju većine naučnika, prvi put su se sablje u Rusiji pojavile u 10. veku, ali masovne proizvodnje oružja sa sečivom nije bilo u vreme Ivana Groznog. Da bi se napravila jedna sablja bilo je neophodno izvesti oko 15 „operacija“.
„Izradom takvog oružja bave se isključivo kovači-nožari. Raznim detaljima bave se razni stručnjaci. Jedni proizvode metal za sečivo, drugi prave samo sečivo, treći ga oblikuju, četvrti se bave njegovom obradom, oštrenjem i drugim stvarima. Sledeća 'operacija' jeste montiranje balčaka, a zatim izrada korica i drugih detalja“, objašnjava Kulešov.
© Foto : The Museums of Kulikovo FieldSablя, XV vek. Siriя/Egipet Mamlюki: Železo, kovka.
Sablя, XV vek. Siriя/Egipet
Mamlюki: Železo, kovka. - Sputnik Srbija, 1920, 15.12.2022
Sablя, XV vek. Siriя/Egipet Mamlюki: Železo, kovka.
Do 16. veka sablje su dopremane iz drugih zemalja, uglavnom s Istoka. Najveći centri za izradu oružja bili su u Iranu (Tebriz i Isfahan) i u Uzbekistanu (Samarkand). Prema rečima Kulešova, oni su svojim proizvodima „pokrivali“ teritoriju od Krasnojarskog kraja do Istočne Evrope.
Tulsko otkriće – deo oštrice zajedno s rukohvatom – našla se na ruskoj teritoriji, kako pretpostavljaju eksperti, zahvaljujući bliskim trgovačkim vezama Horde i Egipta. Artefakt je identifikovan zahvaljujući pečatu.
© Foto : Kairskiй sled oružie mamlюkovSablя
Sablя - Sputnik Srbija, 1920, 15.12.2022
Sablя
„Svaki majstor ili određeni zanatski centar imao je svoj žig. U jednom centru je moglo da bude nekoliko majstora koji su imali neke zajedničke detalje, ali natpisi, simboli i slične oznake su mogli da se razlikuju. Ovde je veoma redak ornament, odnosno jedina najbliža analogija je sablja Kuzme Minina. Za sada nije ustanovljeno kome je lično pripadala sablja, ali da je u tom slučaju zanatski centar bio Kairo, to je sigurno 100 odsto“, kaže Kulešov.

Oružje konjanika

© Foto : The Museums of Kulikovo FieldSabli
Sabli - Sputnik Srbija, 1920, 15.12.2022
Sabli
„Upotreba sablji se širila u skladu s povećanjem značaja konjice u bitkama. Upravo u rukama vojnika-konjanika sablja je najefikasnija: opirući se na uzengije konjanik je mogao da zadaje udarce protivniku odozgo na dole, koristeći svu svoju masu“, objašnjava Kulešov.
Udarac sabljom, kako navode stručnjaci, ima „kružni karakter“ i obuhvata veliku površinu tela. Ipak, dugo su vojnici više voleli drugo oružje sa sečivom – mač.
„Konjica, a zajedno s njom i sablje, postaju šire rasprostranjene u ruskoj vojsci posle mongolske najzede. Od 15. veka sablja počinje da dominira, a sredinom tog veka mač potpuno iščezava. Isporuke oružja iz Evrope i Skandinavije blokirali su Velika Litvanska kneževina, Tevtonski red, a kasnije Livonski red“, navodi Kulešov.

Bez junaštva nema bogatstva

Kako navode eksperti, sablja je smatrana znakom bogatstva i plemenitosti. Od druge polovine 14. veka sablje su bile deo porodičnih dragocenosti moskovskih velikih knezova i zaveštavane su nasleđem. Poznato je da je Dmitrij Donski dobio u nasledstvo od oca, Ivana Krasnog, „sablju s remenom od zlata“.
© Foto : The Museums of Kulikovo FieldSabelьnaя furnitura, VII - XV veka. Železo, cvetnoй metall, kovka, litьё, zoločenie, serebrenie.
Sabelьnaя furnitura, VII  - XV veka. 
Železo, cvetnoй metall, kovka, litьё, zoločenie, serebrenie. - Sputnik Srbija, 1920, 15.12.2022
Sabelьnaя furnitura, VII - XV veka. Železo, cvetnoй metall, kovka, litьё, zoločenie, serebrenie.
„Najčešće su ukrašavani metalni delovi rukohvata – drška, zakovice i krstasti balčak, kao i detalji korica – ušće, klipovi s petljama i vrh. Ornament je mogao biti izliven, kovan ili izgraviran. Predstavljane su geometrijske figure, biljke, životinje, ljudi. Zajedniki stil je uvek bio u skladu s epohom“, navodi Kulešov.
Vojnici plemićkog porekla mogli su sebi da priušte bogato ukrašene korice sa srebrnim i zlatnim ukrasima na kopčama i vrhovima, s dragim kamnjem. Kožu su presvlačili skupim tkaninama,ukrašavali ih zlatnim vezom. U Rusiji i Turskoj korice paradnog oružja su bile prekrivane pločicama od jaspisa.
„Ukrašavana su čak i sama sečiva, pre svega desna strana. Gravira, dragocena žica, pozlata, sve je to prekrivalo čelik. Ali, takvo oružje je više bilo ceremonijalno nego borbeno“, dodaje Kulešov.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala