- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Đukanović vratio Skupštini Crne Gore izmijenjeni zakon o lokalnoj samoupravi

© AP Photo / Risto BozovicMilo Đukanović
Milo Đukanović - Sputnik Srbija, 1920, 04.01.2023
Pratite nas
Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović vratio je Skupštini na ponovno odlučivanje Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o lokalnoj samoupravi, koji je usvojen na sjednici 27. decembra, saopšteno je iz kabineta Đukanovića. Dopis Đukanovića danas je dostavljen predsjednici Skupštine Crne Gore Danijeli Đurović.
U saopštenju se navodi da bi „ukoliko ovaj zakon bude ponovno izglasan na skupštinskom plenumu, to bilo neminovno označeno kao novi sračunati nasrtaj na demokratiju, vladavinu prava i sistem neprolaznih pravnih vrijednosti civilizovanih društava i još jedno političko nedjelo u nizu krajnje opasnih zakonodavnih poduhvata najvišeg crnogorskog predstavničkog i legislativnog doma, nastalih u izrazito kompleksnoj političkoj situaciji“.
Iz kabineta je saopšteno da je Đukanoviću ovaj zakon dostavljen 29. decembra.
„Narednoga dana, nakon što je spoznao formu i sadržinu Zakona, pažljivo analizirajući njegova sporna rješenja, predsjednik Đukanović je iz više razloga, na osnovu člana 94 stav 1 Ustava Crne Gore, iskoristio mogućnost da vrati Skupštini Crne Gore Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o lokalnoj samoupravi na ponovno odlučivanje“, saopšteno je iz kabineta Đukanovića.
U dopisu koji je danas dostavljen predsjednici Skupštine, Đukanović je, kako se navodi u saopštenju, Đukanovič je ukazao da bi se proglašavanjem ovog zakona, stupanjem na snagu istog i postupanjem državnih organa saglasno njegovom slovu i duhu, „moglo otvoriti više bitnih pravnih pitanja i nedoumica povodom očuvanja preostalog jedinstva pravnog poretka, ustavnosti i zakonitosti, zatim poštovanja ustavne zabrane retroaktivnog dejstva zakona i drugih propisa, te održive pravne sigurnosti u političkom i pravnom sistemu države uopšte“.
„Dalje, navodeći razloge vraćanja Zakona Skupštini na ponovno odlučivanje, predsjednik Crne Gore je konstatovao da bi se njime istodobno grubo zašlo u pravni prostor i izbornu materiju opšteg pravnog akta sistemskog karaktera i značaja – Zakona o izboru odbornika i poslanika, koji, kao što je poznato, ne može biti izmijenjen i dopunjen u zakonodavnom postupku bez neophodne podrške kvalifikovane dvotrećinske većine poslanika Skupštine Crne Gore“, navodi se u saopštenju.
Dodaje se da je Đukanović stavio i akcenat „na potencijalnu flagrantnu povredu zajemčenog ustavnog prava na lokalnu samoupravu i sa njim neraskidivo skopčanog načina neposrednog odlučivanja preko slobodno izabranih predstavnika lokalnih parlamenata, kao i na propratnu bezobzirnu derogaciju jasne ustavne norme (član 117 stav 2) koja bez imalo prostora za drugačija i šira tumačenja kazuje da Vlada može raspustiti skupštinu opštine, odnosno razriješiti predsjednika opštine samo ako skupština opštine, odnosno predsjednik opštine, u vremenu dužem od šest mjeseci, ne vrše svoje nadležnosti, što inače bliže uređuje važeći Zakon o lokalnoj samoupravi“.
Skupštinska većina je izglasala izmjene i dopune Zakona o lokalnoj samoupravi kako bi se konačno promijenila vlast u Podgorici. Gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković ne želi da preda vlast u Podgorici i pored poraza na lokalnim izborima, pozivajući se na prigovore o kojima treba da se izjasni Ustavni sud, koji je trenutno nekompletan i ne može da odlučuje.
Bonus video:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala