- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Dokle će sukob interesa da buši loptu?

© Foto : FIBAĐanmarko Poceko
Đanmarko Poceko - Sputnik Srbija, 1920, 04.01.2023
Pratite nas
Košarka se danas, van NBA lige, susreće sa mnogo problema, a jedan od najvećih je odnos, odnosno sukob Fibe i Evrolige. On traje godinama i parališe posebno evropsku košarku. Dovodi do brojnih apsurda i pravi ogromne probleme reprezentacijama, ali i klubovima. Ima li svetla na kraju tunela?
Odlaskom Đordija Bertomeua sa vrha Evrolige pojavila se ideja i nada da bi Evroliga sa Dejanom Bodirogom na čelu mogla da nađe zajednički jezik sa Fibom i da se reše svi problemi.
Dokle se stiglo u tome?
Možda je najbolji uvid u celu priču pružaju reči koje je uputio generalni sekretar Međunarodne košarkaške federacije (FIBA) Andreas Zaglis.
On je potvrdio da je imao sastanak sa predsednikom Evrolige Dejanom Bodirogom.
Ali...
„To ne bi trebalo da je neka vest. Ambijent je dobar, ali napretka nema. Istovremeno, a rekao sam to i prošle godine, FIBA je veoma spremna za diskusiju i napredak, doveli smo ljude za sto, imali smo planove i ideje", rekao je Zaglis.
Podsetio je da je FIBA promenila datume novembarskih prozora u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo.
„Nije bila laka odluka. Nažalost, moram da kažem da situacija unutar Evrolige ne napreduje. Nema to veze sa novim rukovodstvom, oni žele progres, ali unutar EKA postoji većina i manjina. Nema uniformnosti koja je potrebna da se započnu pregovori", dodao je generalni sekretar FIBA.
Dakle, rešenje nije samo u Dejanu Bodirogi. Problem je dublje prirode. Ono što je najbolje je da će pregovori biti nastavljeni. Tako barem postoji šansa za rešenjem.
„Svi radimo na tome, cela FIBA. Ne samo zato što je to naša obaveza prema sportu. Ne očekujem da se nešto veliko desi u februaru. Pričamo o jednostavnim stvarima koje bi se promenile, ali ni za to ne postoji minimum konsenzusa. To je sadašnji status, a mi ćemo nastaviti da iznosimo predloge. Potrebno je da postoji jedinstvena strategija. Da znamo šta elitna grupa timova želi i kako je to kompatibilno sa svima ostalim. Samo da vidimo šta elita koja vodi EKA hoće. A onda da li je to na istoj liniji sa svima ostalima. Za najvažnije pitanje, oko kalendara, potreban je minimalan korak, a klubovi ne žele da ga naprave. Oni su bili spremni da pomere utakmice zbog Svetskog prvenstva u fudbalu, ali ne kada su u pitanju mečevi kvalifikacija za košarkaško Svetsko prvenstvo", rekao je Zaglis.
Kako druga strana gleda na celu priču? Slede reči Dejana Bodiroge, prvog čoveka Evrolige...
„Moja pozicija je da štitim interese klubova, odnosno Evrolige. Mislim da svakako treba doći do razgovora oko usklađivanja kalendara. U Evropi postoje četiri lige. To je mnogo za Evropu. I za običnog gledaoca deluje dosta konfuzno. Prozori ovi novembarski i februarski, zbog nemogućnosti da igraju igrači iz NBA i Evrolige dovodi u pitanje i kvalitet utakmica i svega. To traje dugo, više od 20 godina od kada su klubovi osnovali Evroligu. Pre pet godina je izglasano o uvođenju tih „prozora“ i od kada se oni primenjuju. To do sada nije dao rezultate u smislu rezultata da igraju najbolji. A cilj je da igraju najbolji. I to je trebalo da bude paralela sa fudbalom, ali u fudbalu igraju najbolji, a u košarci se ne dešava da igraju. Ovaj trenutni kalendar takmičenja u Evropi ne omogućava razvoj košarke na pravi način. Odnosno, negde koči“, istakao je Bodiroga gostujući na N1.
Dakle, deluje da je sve i dalje u formi „pata karte“. Da postoji pomak, ali da je on vrlo mali. I da je potrebno mnogo više truda obe strane da bi se konačno pronašlo neko normalno rešenje.
Zamislite da se u fudbalu utakmice reprezentacija i klubova preklapaju, te da za nacionalne timove ne igraju najbolji igrači na najvećim turnirima.
Nezamislivo...
A, kako je košarkašima i trenerima? Možda najbolje opisuju reči selektor košarkaša Italije Đanmarka Poceka.
On je bio veoma je ljut zbog toga što neće moći da ima na raspolaganju najbolje igrače u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo protiv Španije i Gruzije u novembarskom prozoru.
Italijani su ostvarili odličan rezultat na Evropskom prvenstvu, eliminisali su Srbiju, napravili dobru timsku atmosferu, ali u pomenutim izazovima nisu mogli da računaju na zvezde ekipe.
Poceko je posebno ljut što igrači nisu mogli da se pojave u utakmici protiv Španije u Pezaru.

„Znam da bi svi došli u Pezaro da igraju pred 10 hiljada navijača. Svi bi voleli da vide 12 igrača sa Evrobasketa, ali nemoguće je u ovom sistemu. Ne mogu više da ćutim“, rekao je Poceko.

On je istakao da ludi zbog pomisli da njegovi igrači ne mogu da igraju zajedno.
„Nikad nisam verovao da ću u ovoj ulozi imati toliko problema. Sa kolegama ne mogu da napravim kontakt, ne žele svi da razgovaraju o tome. Ima više saosećanja među igračima nego među predsednicima, menadžerima, trenerima. Previše su fokusirani na sebe“, kaže Poceko.
Italijanski selektor je morao da sastavi ekipu u kojoj od evroligaša ima samo igrače iz Virtusa i Armanija i pri tom su to momci koji ne igraju mnogo u tim ekipama.
„U fudbalu cela planeta stane zbog Svetskog prvenstva. U košarci niko ne staje i svi krive FIBA prozore, ali Evroliga bi takođe mogla da stane na jednu nedelju“, rekao je Poceko.
Kakogod, deluje da je istina, kao i obično, negde između.
► U Miljanovom korneru o sličnoj situaciji govorio selektor Srbije Svetislav Pešić.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala