- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Sastanak o formiranju nove crnogorske vlade završen, ali bez potpisa: DF traži nove izbore

© Sputnik / Boban NovovićSastanak mandatara Miodraga Lekića sa predstavnicima partija većine o formiranju nove vlade Crne Gore
Sastanak mandatara Miodraga Lekića sa predstavnicima partija većine o formiranju nove vlade Crne Gore - Sputnik Srbija, 1920, 04.01.2023
Pratite nas
Sastanak predstavnika parlamentarne većine o formiranju nove vlade završen je, a potpisi za zakazivanje vanredne sjednice na kojoj bi se odlučivalo o formiranju nove vlade nijesu prikupljeni. Potpise na zahtjev za zakazivanje vanredne sjednice Parlamenta nijesu dostavili SNP, GP URA i Civis.
Jedan od lidera DF-a Andrija Mandić rekao je da SNP, GP URA i Civis nijesu bili spremni da potpisima podrže zakazivanje vanredne sjednice Parlamenta o izboru nove Vlade. Podsjetimo, mandatar Miodrag Lekić počeo je jutros pregovore za sastav nove vlade sa predstavnicima parlamentarne većine.
„Danas je trebalo da realizujemo dogovor koji smo postigli prije praznika, kako bismo zakazali sjednicu na kojoj bi se birala vlada. Donijeli smo potpise, isto su uradile Demokrate, Ujedinjena, Prava, mandatar... Ali SNP, GP URA i CIVIS rekli su da nisu spremni da sa nama zakažemo sjednicu Skupštine na kojoj bi se birala vlada i šef parlamenta, poručio je Andrija Mandić, jedan od lidera Demokratskog fronta, posle sastanka.
Mandić dodaje i da su jesenas vodili razgovore i dogovorili da podjele vladu tako da GP URA, SNP-u i CIVIS-u pripadne deset resora, da deset podijele DF i Demokrate, a da mandatar ima zlatni glas.
„Nakon tih dogovora imali smo lokalne izbore, na kojima se pokazalo da je DF potvrdio svoju snagu, ali neki drugi nisu. Držali smo se dogovora, bili smo iskreni partner. Nisu danas htjeli da potpišu, jer su rekli da im nije jasno, da njihovi glavni odbori treba da se izjasne o učešću DF-a... Prepoznajemo rukopis iz 2020. koji nije dobar za političko partnerstvo“, istakao je Mandić.
Kaže da je prvi izazov da se izaberu članovi Ustavnog suda, članovi Sudskog savjeta, VDT..
„Mislimo da u najskorije vrijeme treba da Danijela Đurović i Milo Đukanović naprave dogovor kako bi istog dana bili raspisani parlamentarni i predsjednički izbori. To je racionalno. Sa žaljenjem konstatujem da smo uložili mnogo vremena da dođe do dogovora, da smo bili pošteni ortaci, što ne mogu reći za sve... To moramo da konstatujemo. Šta je pozadina cijele priče, vrijeme će pokazati. Žao nam je što je do ovoga došlo, ali Crna Gora nema vremena za gubljenje“, navodi Mandić.
Lekiću je Skupština Crne Gore 29 decembra dala mandat za sastav Vlade, što su omogućile izmjene i dopune Zakona o predsjedniku usvojene krajem decembra.
Predjsednik Crne Gore Milo Đukanović nije htio da da mandat Lekiću za sastav nove vlade u septembru i pored podrške skupštinske većine.
Sastanku koji je inicirao mandatar za sastav vlade i lider Demosa Miodrag Lekić, prisustvuju, osim njega, čelnici Nove srpske demokratije (Nova) Andrija Mandić, Demokratske narodne partije (DNP) Milan Knežević, Pokreta za promjene (PzP) Nebojša Medojević, Demokrata Aleksa Bečić, Socijalističke narodne partije (SNP) Vladimir Joković, predsjednik Građanskog pokreta (GP) URA Dritan Abazović i funkcionerka te partije Ana Novaković Đurović, čelnici Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović, Prave Crne Gore Marko Milačić, Radničke partije Maksim Vučinić i CIVIS-a Srđan Pavićević.
Bonus video:
Skupština Crne Gore - Sputnik Srbija, 1920, 28.12.2022
REGION
Sputnjik saznaje: Dogovor oko nove crnogorske vlade do Bogojavljenja?
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala