Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Bajatović: Da sam kupio američki gas, četiri puta skuplji od ruskog – ne bih bio Putinov agent

© Sputnik / Lola ĐorđevićDušan Bajatović
Dušan Bajatović  - Sputnik Srbija, 1920, 04.01.2023
Pratite nas
Gas koji kupujemo od Rusa četiri puta je jeftiniji od američkog. Znači, ja ne bih bio ruski špijun da sam kupio američki gas po četiri puta većoj ceni od ruskog. I sada sam ruski špijun zato što sarađujem sa Gaspromom.
Ovako direktor „Srbijagasa“ Dušan Bajatović, koji se našao na fantomskom spisku Putinovih agenata u Srbiji, komentariše pokušaje stvaranja antiruske histerije u Srbiji.
„A da li je Gasprom na listi sankcionisanih kompanija. Nije. Da li je Gasprom eksport. Nije. Da li je Ruski uranijum? Naravno da nije“, kaže on.
Štaviše, Amerikanci su ukinuli neke sankcije Rusima, dodaje Bajatović – recimo, na uvoz veštačkog đubriva dok za to vreme nijedna azotara u Evropi ne radi jer je Evropa za račun smanjenja industrije napunila skladišta da se ove godine njeni građani ne smrznu.
„Ali ja bih bio dobar kada bi Srbija bila bez gasa i kada bi on bio četiri puta skuplji“, konstatuje Bajatović.
Naš sagovornik opisuje slučaj kada su mu predstavnici evropske energetske zajednice tražili da Srbija otvori tržište gasa jer se srpski susedi bune zato što je u Srbiji gas jeftiniji nego u susedstvu.
„Pa šta to sad treba da znači? Da su oni manje konkurentni zato što Srbija ima jeftiniji gas. Osim toga, to utiče da i sa prosečnom platom možeš da platiš energente. U Italiji je 30 odsto stanovnika energetski bedno, u Velikoj Britaniji 43 odsto stanovništva ne može da plati energente. U Nemačkoj više od 15 odsto, Šolc je u ozbiljnim problemima. Pa da li je špijunaža ako neko napiše analitički tekst o tome da smo dobro prošli. Da li je legitimno da država pomaže svoje građane? Jeste“, kategoričan je on.
Prema Bajatovićevim rečima, svet se već promenio tokom ukrajinske krize
„Petrojuan, možda zlatna rublja, nova korpa valuta… Uostalom, nikada se u istoriji ruska roba nije toliko švercovala. Nafta i gas se švercuju naveliko. Na primer, Evropska komisija ograničila je cenu, i pošto mi razumemo kubike, oni kažu 270 dolara po megavatu. A niko ne govori da je to više od 3000 dolara po kubiku“, kaže on.
Poenta je, prema njegovim rečima, u tome da se politička volja sprovodi postavljanjem besmislenih lestvica.
U videu pogledajte celu specijalnu Sputnjikovu emisiju o „ruskim špijunima“ u Srbiji, a povodom lova na „Putinove agente“:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala