- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

U Crnoj Gori vazduh zagađen u više gradova, ne preporučuje se aktivnost na otvorenom

© Tanjug / VLADIMIR SPORCICSmog
Smog - Sputnik Srbija, 1920, 03.01.2023
Pratite nas
Pljevlja su sinoć bila najzagađeniji grad na svijetu. Loš vazduh ne udišu samo stanovnici ovog grada na sjeveru Crne Gore, već i Nikšića, Bijelog Polja, Kotora, Bara i Podgorice. Zagađenost vazduha u tim gradovima verovatno će potrajati i narednih dana, pa iz Agencije za zaštitu životne sredine savjetuju da građani izbjegavaju aktivnosti na otvorenom.
Savjetnica za kvalitet vazduha u Agenciji za zaštitu životne sredine Gordana Đukanović je za Radio Crne Gore saopštila da osnovu podataka sa mjernih instrumenata analizatora koji se u okviru državne mreže za praćenje kvaliteta vazduha nalaze u Podgorici, Nikšiću, Pljevljima, Bijelom Polju, Kotoru i Baru se može zaključiti da je vazduh zagađen i veoma zagađen posebno u sjevernoj regiji, osnosno na mjernim stanicama u Pljevljima i Bijelom Polju.
Takođe, prema njenim riječima, registruju se i veoma visoke koncentracije zagađujućih materija PM 10 i PM 2.5 čestice u Podgorici i u Nikšiću.
„Kako je i ranijih godina zabilježeno, najalarmantnija i najkritičnija situacija je u Pljevljima, tu bilježimo izuzetno visoke satne vrijednosti PM 10 i PM 2,5 čestica koje su u najvećoj mjeri uzrokovane veoma nepovoljnim meterološkim uslovima, koji tamo vladaju, a to su prisutne temperaturne inverzije, visok atmosferski pritisak, odsustvo padavina i magla, tako da kompletna količina emisije zagađujućih materija koje se emituju iz kotlarnica, iz sistema za grijanje domaćinstava, ostaje zarobljena u tom donjem sloju atmosfere tako da su koncentracije u pojedinim djelovima dana zaista visoke“, istakla je Đukanovićeva.
Čim se promijene vremenske prilike, navodi ona, situacija će bitisigurno bolja.
„Savjetujem građane da svoje aktivnosti na otvorenom prilagode u ovim danima, upravo stanju kvaliteta vazduha, zato što se na našem sajtu i sajtu Instituta za javno zdravlje nalaze preporuke kako treba da se ponašaju u situacijama ovako prisutnog zagađenja. Ne savjetuje se fizička aktivnost na otvorenom, pogotovu treba da budu oprezni ranjive grupe građana, kao što su stare osobe, hronični bolesnici, djeca i trudnice“, zaključila je Đukanovićeva.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala