- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Poskupljenja u Hrvatskoj posle uvođenja evra: Građani se žale, reagovao premijer

CC0 / Pixabay / Evro
Evro - Sputnik Srbija, 1920, 03.01.2023
Pratite nas
Nakon uvođenja evra u Hrvatskoj je došlo do povećanja cena robe i usluga. Hrvatski mediji izveštavaju da se građani masovno žale, a premijer Andrej Plenković održao je sastanak s nadležnim ministrima i inspekcijskim vlastima.
Kako navodi hrvatski portal „Indeks“, građani na društvenim mrežama objavljuju primere brojnih poskupljenja nakon uvođenja evra, kako u prodavnicama, tako i u uslužnim delatnostima, poput frizerskih salona ili na parkinzima.
„Uvođenje evra nije razlog za povećanje cena roba i usluga“, poručio je Plenković.
On je to objavio nakon sastanka održanog u ponedeljak na kom su razmatrane dalje aktivnosti sa ciljem zaštite potrošača od, kako je naveo, neopravdanog dizanja cena.
Sastanku su prisustvovali nadležni ministri i šefovi Poreske uprave, Carinske uprave i Državnog inspektorata.
Dogovoreno je i da hrvatski ministar privrede Davor Filipović pozove predstavnike trgovinskih lanaca na sastanak koji bi danas trebalo da se održi.
Inače, građani Hrvatske se najviše žale da je došlo do „zaokruživanja“ cena. Primera radi, ako je nešto koštalo 13 kuna, što je 1,73 evra, moguće je da neko cenu „zaokruži“ na dva evra.
Na zvaničnom sajtu vlade „Euro.hr“ piše da prema načelu zaštite potrošača proizlazi da potrošač ne sme da bude u nepovoljnijem financijskom položaju nego što bi bio da evro nije uveden.
„Kao i u svim drugim situacijama, i u razdoblju dvojnog iskazivanja nužno je ispravno i tačno primeniti pravila preračunavanja i zaokruživanja, što znači da cena mora biti ispravno preračunata i navedena, tj. informativni obračun u valuti koja je bila ili koja će biti službena mora ispravno odražavati cenu koja se naplaćuje potrošaču i ne sme se zaokruživati ni naviše, ali ni naniže“, navodi se na sajtu.
Podsetimo, Hrvatska je od 1. januara postala 27. članica šengenskog prostora, kao i članica evrozone. Kuna je otišla u istoriju, a evro je zvanična valuta te države.
Bonus video:
Hrvatska kovanica evra - Sputnik Srbija, 1920, 02.01.2023
REGION
Poljski političar: Hrvatska prelaskom na evro izgubila suverenitet
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala