- Sputnik Srbija, 1920, 08.12.2022
ŽIVOT
Zanimljivosti iz zemlje i sveta

Magija koja ostavlja bez daha: Ruska zima u italijanskom restoranu u Moskvi /video, foto/

© Sputnik / Nikolina TeslaRestoran Batler
Restoran Batler - Sputnik Srbija, 1920, 03.01.2023
Pratite nas
Ogromne sanke, bogato ukrašena novogodišnja jelka, zavejani borovi obavijeni žutim led lampicama, plastični konjići za decu, ljuljaška i stolice sa novogodišnjim motivima, zečevi i fenjeri, predstavljaju novogodišnju dekoraciju italijanskog restorana u centru Moskve.
Na prvi pogled, ova vila u centru Moskve uopšte ne podseća na restoran. Međutim, njena novogodišnja dekoracija ostavlja bez daha ne samo posetioce, nego i obične prolaznike.
Ovde dolaze poznate ličnosti i političari, a u dvorištu restorana, osim gostiju i ponekog čoveka iz obezbeđenja, može se sresti i omladina koja je došla u „Batler“ sa drugog kraja grada, boreći se sa snegom i moskovskim saobraćajem, isključivo da bi videla novogodišnju čaroliju i napravila pokoju fotografiju.

Umetnost u službi novogodišnje magije

Ovaj italijanski restoran već nekoliko godina iznenađuje goste i prolaznike svojom umetnički osmišljenom novogodišnjom dekoracijom. Kako kaže za Sputnjik umetnički direktor restorana Marija Štar, glavni kreator novogodišnje dekoracije je ruski dizajner Juna Megre i njen arhitektonski biro „Megre Interiors“.
„Svake godine se tim, odnosno porodica ‘Batler’ okuplja da osmisli koncept dekoracije, a zatim bira najbolje dekoratere koji će oživeti zamišljene ideje“, objašnjava sagovornica Sputnjika.
Glavni kuvar i partner restorana „Batler“ Đuzepe Davi dodaje da se radnici „Batlera“, svake godine se okupljaju i tri-četiri meseca pred praznike da smisle i odaberu novogodišnju dekoraciju.
Ove godine tim restorana doneo je odluku da novogodišnja dekoracija prikaže pravu „rusku zimu“. Na samom ulazu u dvorište restorana, nalaze se zavejani borovi obavijeni žutim led lampicama, bogato ukrašena novogodišnja jelka, ogromne sanke, plastični zečevi i dva plastična konjića koji mame osmehe najmlađim posetiocima.
© Sputnik / Nikolina TeslaNovogodišnja dekoracija prikazuje pravu „rusku zimu“.
Restoran Batler - Sputnik Srbija, 1920, 14.12.2022
Novogodišnja dekoracija prikazuje pravu „rusku zimu“.
U drugom delu restorana čarolija ne jenjava. Ovaj deo dvorišta posvećen je ljubiteljima jake ruske zime i svežeg vazduha. U ovom delu, postavljene su dve pletene stolice sa novogodišnjim motivima, pored kojih se nalazi fenjer, ljuljaška i male drvene sanke. Međutim, u „Batleru“ ovo nije jedino mesto za opuštanje. Pod zavejanim borovima, za ljubitelje dugih razgovora, postavljen je i mali kutak u kom se nalaze dve klupe sa novogodišnjim motivima i sto.
Što se tiče dekoracije enterijera, na samom ulazu dugi hodnik je okićen svetlećim drvećem. Na prvom spratu restorana, u samoj prostoriji gde gosti uživaju u novogodišnjoj atmosferi, nalazi se beli klavir, šareno drveće obavijeno led lampicama, kao i bogato okićena novogodišnja jelka ispod koje su pokloni.
Kako kaže za Sputnjik Ruskinja Nadežda, gošća restorana, novogodišnja dekoracija igra veliku ulogu u izboru restorana u vreme kada se bliže praznici.
„Dekoracija u restoranu ‘Batler’ prenosi pravu prazničnu atmosferu. Ljudi dolaze ovde da uživaju u italijanskoj kuhinji i novogodišnjoj čaroliji. To veoma pozitivno utiče na pred praznično raspoloženje“, objašnjava Nadežda.
Još jedan gost restorana, Maksim Kolobov kaže da već neko vreme želi da poseti ovaj restoran, ne samo zbog odlične kuhinje već i zbog fascinantne dekoracije.
© Sputnik / Nikolina TeslaNovogodišnja dekoracija restorana „Batler“ ostavlja bez daha i goste i prolaznike.
Restoran Batler - Sputnik Srbija, 1920, 14.12.2022
Novogodišnja dekoracija restorana „Batler“ ostavlja bez daha i goste i prolaznike.
„Već nekoliko puta prolazim pored ovog restorana. Zapao mi je u oči“, objašnjava naš sagovornik.

Besprekorna italijanska kuhinja

Gosti restorana ne dolaze ovde samo zbog novogodišnje čarolije, već i zbog besprekorne italijanske kuhinje.
„U ovaj restoran idemo zbog kuhinje. Pica je veoma ukusna. Kod mene je u goste došla drugarica Jevgenija. Ona je iz Moldavije, iz Kišinjeva. Zbog kuhinje i novogodišnje dekoracije, odlučila sam da je dovedem baš ovde“, kaže Nadežda.
Osim pice, na meniju „Batlera“ su i razne vrste paste, riba, vino. Kuvar Davi ističe s ponosom da se jela u ovom restoranu prave od veoma kvalitetnih italijanskih proizvoda.
© Sputnik / Nikolina TeslaRestoran Batler
Restoran Batler - Sputnik Srbija, 1920, 14.12.2022
Restoran Batler
„Ja pravim pravu italijansku hranu. Koristim italijanske proizvode. Naša kuhinja je više južna, bliža Siciliji. Zbog toga, u našem meniju ima jako puno morskih proizvoda. Što se tiče posetilaca, oni najviše poručuju domaću pastu i artičoke. Takođe, kod nas postoji i veliki izbor italijanskih vina“, kaže simpatični Italijan.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala