Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Đurić: I u Vašingtonu vide Kurtijeve maligne poteze

© Tanjug / Tanja ValičDirektor Kancelarije za KiM Marko Đurić
Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić - Sputnik Srbija, 1920, 03.01.2023
Pratite nas
Ambasador Srbije u Vašingtonu Marko Đurić ocenio je da je premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti političar nedorastao istorijskom trenutku i istakao da mnogi na funkcijama u SAD znaju koliko Kurtijevo maligno delovanje šteti prilikama u regionu.
Đurić je, u intervjuu za „Novosti“, rekao da postupci Kurtijeve vlade i njega lično često odišu bezobzirnošću, nepravdom i brutalnošću, iza kojih se kriju nesigurnost, oportunizam i kukavičluk.
„Ne verujem da će se Kurti promeniti, ali mu to želim za Novu godinu“, kazao je Đurić.
Činjenica da su SAD i EU dale izjavu da za učešće na barikadama neće biti gonjenja, kao i to što je više američkih zvaničnika govorilo o tome da razumeju nezadovoljstvo Srba i potrebu da se saslušaju legitimni zahtevi, predstavljaju potvrdu da za Kurtija nema blanko čeka, ukazao je Đurić.
Đurić je istakao da se tim Srbije u Vašingtonu, u tesnoj koordinaciji sa Beogradom, bori svakodnevno da se naš stav čuje na raznim nivoima, a da Srbija bude doživljena onakvom kakva zaista jeste, kao zemlja koja za sebe traži fer dogovor i koja želi prijateljstvo i saradnju sa SAD, čak i po osetljivom pitanju koje nas je bolno razdelilo u prošlosti.
Naveo je i da se, na poziv predsednika Srbije Aleksandra Vučića, uključio u nastojanja da bude demontirana najnovija eskalacija i da smo u tome uspeli, makar na veoma ograničeno vreme.
„Eskobar i Hil, zajedno sa Lajčakom, bili su konstruktivni partneri Srbije u prethodnim nedeljama. Neke druge države nisu. Nemamo ništa od toga da te druge države ja ovde prozivam. Svi znamo koje su“, rekao je Đurić.
Naglasio je da će srpska diplomatija raditi na jačanju kapaciteta za uticaj na takve stavove.
„Međunarodne garancije koje smo dobili korak su u pravom smeru u pogledu unapređenja pravnog i političkog položaja naših ljudi na severu i daju njihovoj borbi međunarodni legitimitet. Zato zbog istih i protestuju u Prištini. Da li su one dovoljne — nisu, da li su bolje nego da nema ni njih i da se odmah puca — jesu“, rekao je Đurić.
Na pitanje da li veruje da će Priština formirati ZSO ili će se ići na pokušaje da i to pitanje bude deo pregovora u okviru francusko-nemačkog plana, Đurić je odgovorio da je veoma pozitivno što SAD, iako nisu potpisnik Briselskog sporazuma, danas prednjače među zapadnim državama u pozivanju na to da se uspostavi ZSO.
„Srpski narod na KiM ima dva ključna politička zahteva — povratak na stanje pre februara 2022. (uklanjanje ilegalnih baza) i početak formiranja ZSO. Srbija snažno podržava ove zahteve“, kazao je Đurić.
O tome kolika je snaga srpskog kokuksa u SAD kada je reč o kreiranju američke politike prema Srbiji, Đurić je rekao da imamo dinamičan tim koji daje nove impulse na svim poljima saradnje i našeg prisustva u SAD.
„Srpski kokus nije samo brojčano udvostručen, on je oživljen. Istaknuti članovi kongresa iz obe partije dizali su svoj glas u korist našeg naroda prethodnih meseci“, naveo je Đurić.
Bonus video:
Zastava sa konturama Kosova i Metohije u bojama srpske trobojke - Sputnik Srbija, 1920, 03.01.2023
SRBIJA
Još jedna država menja odluku — 10. povlačenje priznanja Kosova
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala