- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Zapad se preračunao – posle sukoba u Ukrajini, ruska vojska će biti još jača /video/

© Sputnik / Maksim Blinov / Uđi u bazu fotografijaPolaganje zakletve vojnog osoblja 154. odvojenog komandanta Preobraženskog puka
Polaganje zakletve vojnog osoblja 154. odvojenog komandanta Preobraženskog puka - Sputnik Srbija, 1920, 02.01.2023
Pratite nas
Zapad krije svoj rep, gura Ukrajince da ginu šaljući im nove tranše naoružanja, ali u krajnjem ishodu u strateškom smislu ruska vojska se kroz ukrajinski sukob priprema da bude borbeno daleko spremnija nego što je bila pre toga, ocena je vojnih eksperata povodom najavljenog novog paketa američke pomoći Kijevu koja obuhvata i PVO sisteme „Patriot“.
Zapad se, smatra general u penziji Mitar Kovač, preračunao, misleći da će produženjem sukoba oko Ukrajine iscrpeti Rusiju. Naprotiv, kako ističe, kako god da se taj sukob završi, ruska vojska neće biti pred porazom već će biti daleko vrednija nego pre izbijanje ukrajinske krize, jer je, baš kao ranije u Siriji, i iskustva u Ukrajini iskoristila da dograđuje tehnološka rešenja u oružju i opremi, od oklopnih jedinica, vazdušnih snaga pa nadalje.

Ruska vojska se modernizuje

„Ruski stručnjaci već navode šta se to modernizuje u kopnenom oružju, počev od tenkova, šta je urađeno na preciznosti raketne vatre, gde se sada pogađa taktički ciljevi sa manje utrošenih sredstava, uz vojničku logiku da se uloži što manje sredstava, a da se ostvari borbeni zadatak. To je preneto i na druga sredstva, u vazdušno-kosmičkim snagama, uključujući satelite“, objašnjava Kovač.
On, međutim, upozorava da odluka SAD da Ukrajini isporuče sisteme Patriot šalje opasan signal o daljem toku ukrajinskog sukoba, mada ne može da ima odlučujući uticaj, naročito što je najavljeno isporučivanje jedne baterije tog sistema.
„Sigurno je da jedna baterija, jedno sredstvo ne može da prelomi rat. Može povećati stradanja, ali je žalosno što su Amerikanci došli do te linije da daju takvo jedno sredstvo koje je i moderno, nalazi se u razvijenijim državama sveta, posebno onim koje su bliski saveznici SAD. Dosta tih sistema je raspoređeno u Evropi. Problem je preispitujući svoju strategiju prema Ukrajini - da li intenzivirati opremanje ukrajinskih oružanih snaga ili zastati i tražiti neko mirovno rešenje tokom ove zime, a u Americi prevadala prva opcija“, navodi general.
Kako precizira, prema javno raspoloživim podacima, Amerika je zaključno s decembrom dala Ukrajini naoružanja i vojne opreme vredne oko 20 milijardi dolara, dok se za narednu godinu planira nekih 45 milijardi samo za naoružanje i vojnu opremu, pri čemu su tu i druge države koje učestvuju u opremanju ukrajinske vojske.
„Sve to daje nevesele prognoze o daljem toku i stradanju ukrajinskog naroda i vojske i rasplamsavanju ovog rata koji se u uslovima povećanog angažovanja i učešća složenih borbenih sistema može širiti na okruženje i postati neki regionalni evropski rat“, sa žaljenjem konstatuje Kovač, podsećajući da je Rusija još ranije istakla da će isporučivanjem Patriota biti pređena crvena linija.
General smatra i da, čim je javno saopšteno da će ovo oružje biti isporučeno Kijevu, znači da je veći deo programa obuke Ukrajinaca za rukovanje njima već realizovan. Zabrinjava ga i najava da će Kijev dobiti moderne avionske bombe JDAM sa dži-pi-es navođenjem koje se montiraju na lovce F-16, a već su procurele informacije da se ukrajinski piloti obučavaju za te avione i za helikoptere Apač.

Patrioti će biti legitimna meta

Zoltan Dani, penzionisani pukovnik koji se tokom NATO agresije proslavio obaranjem „nevidljivog“ američkog aviona F-117, ocenjuje da će, ako i kad Patrioti budu isporučeni Ukrajini, oni odmah postati legitimna meta.
Rusi će, kaže, jedva čekati da ih pronađu i što pre unište, pogotovu što oni mogu biti pretnja za njihovu avijaciju.

„U svakom slučaju, taj sistem je vrlo kvalitetan i može lako da se upotrebljava protiv ruske avijacije ruske i većih dronova pošto Patrioti mogu da gađaju i ciljeve manjih odraznih površina. Za najmanje dronove se koriste obične puške sa optičkim nišanima. Na taj način biće otežano letenje ruske avijacije koja je i dosad letela na manjim visinama kako bi ih ukrajinska radarska sredstva što kasnije otkrila i dosta uspešno su to radili. Ali sa Patriotom pretnja će u svakom slučaju biti veća“, navodi Dani.

On objašnjava da se Patriot relativno brzo demontira i premešta za šta je potrebno nekih 10-15 minuta, zbog potrebe da se brzo manevriše jer bi suprotnom lako postao meta.
Ipak, prema rečima Kovača, Patrioti koji se daju ukrajinskim oružanim snagama ne mogu rešiti probleme PVO Ukrajine jer je to ogroman prostor, a jedna baterija ne može zaštititi čak ni ceo Kijev. Patriot takođe ne može da zaštiti od masovnih dronova, tim pre što je logistički gledano, nesvrsishodno upotrebiti raketu od milion i više dolara za dron koji košta 10.000 dolara ili evra.
Pukovnik Dani napominje da su ruske snage kosmičke povećale broj satelita koje koriste za osmatranje i uz povoljne meteo uslove lako će primetiti Patriote, jer oni nisu mali, pogotovu ako budu dejstvovali čime se automatski demaskira njihov položaj. S druge strane, Rusi imaju kvalitetno oruđe zemlja-zemlja koje može da pogađa cilj na jednom kvadratnom metru. Još jedna taktika je, kako kaže, slanje rojeva dronova – ako pošaljete 100 dronova, nek skinu 50 ali drugih 50 će proći.

Loš indikator većeg uplitanja Amerike

Kovač podseća da u najavljenom paketu američke pomoći nisu samo Patrioti već i drugo moderno naoružanje, što vidi kao početak procesa i loš indikator sve većeg uključivanja Amerike.
„Pored ovog sistema, i druge zemlje nastaviće opremanje Ukrajine sa raketama manjeg dometa, počev od cevnih sistema iz Nemačke, pa do raketnih prenosnih sistema. Oni će pokušati da naprave višeslojnu PVO kako bi angažovali avijaciju koju već pripremaju a pre svega mislim na migove 29 iz Poljske i na F 16 iz Amerike. Pitanje je samo koja će to formacija biti i kojim redosledom i intenzitetom će se opremati ukrajinske oružane snage“, kaže general, uz opasku da ne bi valjalo da to pređe u neko veće uplitanje Amerike jer to može dovesti njene direktne konfrontacije sa Rusijom.
SAD žele, veruje naš sagovornik. i da se evropsko krilo NATO u budućnosti sukobljava sa Rusijom dok bi one davale logistiku, opremanje i izviđanje kao što čine od početka sukoba u Ukrajini

Ruske hipersonične rakete nedostižne za Zapad

Međutim, gosti Sputnjika skreću pažnju da je Rusija bar pet do 10 godina ispred Zapada u hipersoničnom oružju – to je i raketa Sarmat koja ulazi u borbeno dežurstvo i koja nema takmaca u svetu, pa Kinžal već upotrebljen u Ukrajini i Cirkoni na podmornicama.

„Izvorno sarmat je strategijska raketa koja može da obiđe zemljinu kuglu i pogodi bilo koju tačku na svetu. To je raketa koja je uglavnom nosač za nuklearne sisteme, ali može biti i sa konvencionalnim i kinetičkim oružjem, što je u budućnosti verovatnije za primenu“, navodi Kovač precizirajući da dok Zapad ima rakete brzine 3-5 maha, Rusija već barata sa raketama brzine od 20-27 maha s promenljivom trajektorijom.

„Ništa na Zapadu tipa PVO nema takvu efikasnu mogućnost da jednu tako brzu raketu može da otkrije, a i ako je otkriju ne mogu da je stignu. To je jako velika brzina i trenutno na Zapadu nema sredstava koji mogu da dejstvuju protiv takvih raketa“, kaže Dani.
Na pitanje, kakve pouke vojni stratezi mogu izvući iz dosadašnjeg razvoja vojnih dejstava u ukrajinskoj krizi Kovač kaže da se prvo nameće zaključak da je bivša SFRJ bila mini model za nastup NATO prema Rusiji.
„Globalziam kao ideologija u svojoj osnovi počiva na nacizmu. Ideologija nacizma je bila vladanje svetom, globalizam koji predovi Amerika takođe jeste vladanje svetom. To su potvdili minulih decenija svime što su radili od razbijanja i agresije na Jugoslaviju, do širenja NATO do granica RF, a sve je išlo pod plaštom demokratizacije bivših zemalja Varšavskog ugovora. Zapad je prekršio sva obećanja Rusiji, ugrozio njenu bezbednosti i uvukao je u ovaj konflikt. Sve što je urađeno do sada jesu elementi agresije hibridne agresije NATO na Rusiju - svi elementi su to od međunarodne scene, ekonomske, finansijske, do vojne. NATO je izgradio Ukrajinu kao takmaca sa podrškom Alijanse da učestvuje u vojnoj dimenziji hibridne agresije protiv Rusije“, zaključuje Kovač.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala