Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Srbi umereni optimisti – kako ekonomski vide 2023. godinu

CC0 / pixabay / Ekonomska kriza - ilustracija
Ekonomska kriza - ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 02.01.2023
Pratite nas
Prošlu godinu, u ekonomskom smislu, obeležila su poskupljenja, kako namirnica i energenata, tako i drugih potrepština. Ipak, građani Beograda sa kojima je Sputnjik razgovarao očekuju da će se cene u 2023. stabilizovati.
Sa zebnjom su se prošle godine čekala saopštenja iz Nemanjine ulice o cenama goriva, a poslednja poskupljenja u nizu su poskupljenja struje, gasa i cigareta, sa kojima smo ušli u novu godinu.
Sa građanima Beograda, koje smo zatekli na ulicama, razgovarali smo o njihovim ekonomskim očekivanjima u 2023. godini. Svesni da u svetu ekonomske prilike nisu baš najbolje, da je pandemija koronavirusa ostavila posledice, kao i da na svetsku ekonomiju utiču i aktuelni sukobi u svetu, većina naših sagovornika, kako su nam rekli, očekuju da će se cene stabilizovati, ali niko ne očekuje pojeftinjenja.
Takva su i očekivanja advokata Jovane Bogdanović. Jovana očekuje, kako kaže, stabilizaciju cena, ali ne očekuje da će „ići u rikverc“.
„Ne očekujem da ću zarađivati više, mislim da neće biti prilike za veće zarade, ali očekujem neku vrstu stabilizacije. Smatram da je poskupelo ono što je trebalo da poskupi. Popunjene su neke rupe koje su nastale tokom korone i neke više sile su zadovoljene“, smatra ona.
Istoričarka umetnosti Ana Petrović, kaže nam, pak, da očekuje da će se ekonomska situacija pogoršati.
„Zbog svih ovih poskupljenja koja su najavljena. Evo, baš čitam, minimalac je povećan. Znači, biće još poskupljenja, a plate su i dalje na istom nivou“, kaže ona.
Prema njenim prognozama, poskupljenja energenata biće i kasnije.
Prema mišljenju IT menadžera Miloša Jakovljevića, 2023. neće biti baš sjajna – cene će i dalje skakati. Njegova lična očekivanja su, kako nam kaže, da ova godina bude barem kao prošla.
„Ne kažem da je prošla godina bila relativno dobra. Ali, posledice korone, pa ratni sukobi, sve to utiče na ekonomsku situaciju i kod nas, što se oseća i po ceni namirnica, cene goriva su se malo stabilizovale, sve usluge su poskupele. Taj trend će se verovatno nastaviti, a to neki pomalo i zloupotrebljavaju, pa dižu cene“, objašnjava on.
On lično, dodaje, mogao je da podnese prošlogodišnja poskupljenja, s obzirom na redovnost i iznos zarade.
Da 2023. će biti ekonomski slična prethodnoj misli i Marija Ćirić, državni službenik.
„Poskupljenja će se nastaviti. Ovo minimalno povećanje plata u javnom sektoru već je pojela inflacija, tako da ne očekujem neki boljitak“, kaže ona.
Teret inflacije nastaviće da opterećuje građane i prema mišljenju reditelja Marka Trajkovića.
„Mislim da će cene nastaviti da rastu, ali u jednom trenutku će morati da stanu. Zaustaviće se, ali ne povoljno za građane. Stvari će nastaviti da poskupljuju dok se ne probije psihološka barijera, ali gde je ona i kada će se to završiti, niko ne zna“, kaže nam Marko.
Sijalice - Sputnik Srbija, 1920, 31.12.2022
EKONOMIJA
Struja u Srbiji skuplja za osam, a gas za 11 odsto
Automobili - Sputnik Srbija, 1920, 31.12.2022
EKONOMIJA
Poskupelo parkiranje u Beogradu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala