- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Zamenio je Beograd za Moskvu – i nije pogrešio: „Daću sve od sebe da zaslužim poziv Srbije“

© Foto : FK CSKASaša Zdjelar
Saša Zdjelar - Sputnik Srbija, 1920, 02.01.2023
Pratite nas
Ekskluzivno
Saša Zdjelar je jedan od srpskih fudbalera koji igraju u Ruskoj Premijer ligi. Iskusni vezista koji se sa Orlićima popeo na krov sveta 2015. godine na Novom Zelandu rekao je za Sputnjik, u novogodišnjem intervjuu, da je bio iznenađen pozitivnim prijemom u Moskvi gde nastupa za CSKA.
Zdjelar je govorio i o tome kako je došlo do toga da za „siću“ napusti Humsku i zbog čega je izabrao baš Moskvu kao narednu destinaciju, sjajni defanzivni vezista se osvrnuo na svoj Partizan i tome šta mu je potrebno da svrgne Crvenu zvezdu koja je zasela na tronu, a dotakao se i Slaviše Jokanovića koji vodi Dinamo iz Moskve.
Posle dve pravoslavne zemlje, red je došao i na treću – Rusiju. Kakav je osećaj, da li se u Moskvi osećaš kao kod kuće?
„Posle putovanja od Srbije, preko Grčke i Španije, na red je došla i Rusija. Zemlja u kojoj smo mi Srbi, oduvek bili lepo prihvaćeni. Što se tiče CSKA, dočekali su me fenomenalno. Navijači su praktično posle tri dana skandirali moje ime. Prihvaćen sam na jedan prelep način i to me je prijatno iznenadilo“.
Moskva je veliki grad, ko ti pravi društvo, da li je dugo bilo potrebno da se adaptiraš na novu sredinu?
„Tu sam sa devojkom Andreom, živimo zajedno. Došao sam u momentu kada je sezona već počela. Jako sam zadovoljan što sam došao u sredinu gde ima puno kvalitetnih igrača. Prihvaćen sam odlično i brzo sam se izborio za mesto startera.
Potpisao si ugovor na tri godine. Do sada si odigrao 19 utakmica u svim takmičenjima, i dalje se čeka prvenac....
„Jako sam zadovoljan kako se stvari odvijaju. Istina, čeka se taj prvenac. Polako, doći će i on. Adaptirao sam se brzo, prihvatio neke zahteve koji se traže i siguran sam da ću nakon što prođem prve kompletne pripreme sa CSKA igrati još bolji fudbal. Biću još spremniji posle priprema koje kreću 6. januara.
Kada se pomene CSKA, prva asocijacija svima u Srbiji koji prate fudbal su Miloš Krasić i Zoran Bambi Tošić. Da li ih i dalje pamte kao legende koje su ostavile dubok trag među „armejcima“?
„Naravno, mislim da u ovom momentu ima mnogo igrača s naših prostora koji su dugo igrali za CSKA i ostavili trag. Svi se rado sećaju Bambija i Krasića. Svi ih pominju, ostavili su dubok trag, osvojili mnogo trofeja. Ipak, ne mogu da izostavim i Rahimića, Olića, Vlašića... Svi su oni imali ovde jako lep tretman, a nama su otvorili vrata da nam bude još lepše i lakše što smo došli u CSKA“.
Možeš li da pojasniš situaciju oko tvoje izlazne klauzule kada si napuštao Humsku za „simboličnih“ 500.000 evra. Partizan je izgubio „kičmu“, a CSKA dobio top pojačanje za „siću“?
„Postojala je u tom novom ugovoru izlazna klauzula. Ja sam klubu izašao u susret i nisam hteo da odem bez obeštećenja u trenutku kada je isticao stari ugovor. Partizan bi morao da plati kaznu da se to dogodilo, a ja to nikako nisam želeo, jer su crno-bele boje od malena u mojoj kući. Seli smo i dogovorili se džentlmenski. Potpisan je novi ugovor, u njemu je stajalo da mogu da odem u slučaju dobre ponude, koja mi odgovara, a stavljena je ta simbolična klauzula. Bilo je dosta dobrih ponuda, ali ponuda CSKA bila je po mojoj meri i prihvatio sam. Želeo sam da odem i da napredujem, da se oprobam u kvalitetnijoj ligi od naše Superlige“.
Dva moskovska tima – tvoj CSKA i Dinamo, dele četvrtu poziciju u Ruskoj Premijer ligi. Da li si se posle meča protiv Dinama za kraj polusezone, video i pozdravio sa Slavišom Jokanovićem?
„Izgubili smo od Dinama 2:1, a naravno da smo Slaviša i ja popričali po završetku susreta. Standarno, fudbalske stvari. Jokanović je jako dobar tip, odličan trener. Čestitao sam mu na pobedi, u prijateljskim odnosima smo zajedno napustili stadion. Drago mi je zbog njega, radi dobar posao u Dinamu“.
Partizan na zimskoj pauzi zaostaje za Crvenom zvezdom deset bodova. Dok si bio u Humskoj niste uspeli da prekinete dominaciju ljutog rivala. Uzeli su „duplu krunu“ pre tvog odlaska, u čemu misliš da je problem i kada će Partizan ponovo biti šampion?
„Partizan mora i može bolje, to ne sporim. Pet godina nismo osvojili titulu, znamo da navijači očekuju trofej što je pre moguće. Nije lako reći, treba napraviti veliki posao. Situacija je trenutno takva. Mi smo imali priliku da osvojimo titulu prošle sezone, ali smo propustili tu priliku zbog nekih naših grešaka. Sada je tu Gordan Petrić i situacija je dosta bolja, posle lošeg starta, kada je Zvezda već napravila veliku razliku. Situacija je kristalno jasna, Zvezda praktično ima dva tima i može da igra na više frontova, ali Partizan je pokazao da može da parira crveno-belima. Potrebno je samo dobija i te 'male utakmice' kako bi se vratio na tron“.
Da li je dobro za srpski fudbal što dva kluba konstantno vode glavnu reč?
„Potrebno je više boljih klubova kako bi se podigao kvalitet fudbala u Srbiji i kako bismo napredovali. Ova sezona donosi puno. Pobednik direktno ide u Ligu šamiona, i tek onda će se napraviti još veća razlika jer će biti više novca za pojačanja i kvalitetne igrače. Moramo da budemo realni da mi imamo dva kluba koja redovno igraju Evropu, potrebno nam je još ekipa da bi fudbal bio bolji“.
Za kraj smo sačuvali pitanje o reprezentaciji. Bio si prvak sveta 2015. godine sa Orlićima, dok si za „A“ tim upisao samo tri nastupa. Došao je Piksi, da li očekuješ poziv ukoliko se nametneš dobrim igrama u dresu CSKA?
„Reprezentacija je ponos i čast za svakog od nas. Reprezentacija je nešto što se nikada ne može zatvoriti. Ako selektor misli da možeš da pomogneš i pozove te, tu nema dileme. Nema ničeg lepšeg nego predstavljati svoju zemlju, svoj narod. Bio sam deo ekipe koja je osvojila zlato na Novom Zelandu. Sada sam u velikom klubu i nadam se da ću svojim igrama privući pažnju selektora da isprati šta i kako radim i da ću u jednom trenutku dobiti poziv. Ima puno dobrih igrača na mojoj poziciji, ali selektor je taj koji odlučuje. Daću sve od sebe da se dokažem još više i nadam se da će poziv sam po sebi doći“, zaključio je novogodišnji razgovor za Sputnjik Saša Zdjelar.
Vladimir Jugović, bivši fudbaler Crvene zvezde - Sputnik Srbija, 1920, 01.01.2023
SPORT
Ima li u Srbiji još Jugovića – „poslednji“ otkriva za Sputnjik: „Potreban je Božji dar“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala