- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Rekordi za pamćenje – jedan je pao u Beogradu

© AP Photo / Manu FernandezLionel Mesi
Lionel Mesi  - Sputnik Srbija, 1920, 02.01.2023
Pratite nas
Protekla 2020. godina protekla je u znaku Svetskog prvenstva u fudbalu koje je osvojila Argentina predvođena Lionelom Mesijem, a sada vam donosimo pregled oborenih rekorda u različitim sportovima u proteklih 365 dana.
Armand Duplantis
Kada je skok u vis sa motkom u pitanju, Armand Duplantis je zapravo liga za sebe. Postavio je novi svetski rekord tako što je preskočio šest metara i 21 centimetar na Svetskom prvenstvu u Oregonu u avgustu. Tako je oborio svoj prethodni rekord od šest metara i 20 centimetara.
Sindi Mekohlin
Fenomenalan rezultat napravila je Sidni Mekohlin tako što je postala prva žena koja je istrčala 400 metara sa preponama ispod 51 sekunde! Istrčala je za 50,68 sekundi i tako oborila njen bivši rekord koji je iznosio 51,41.
Julimar Rohas
Venecuelanka Julimar Rohas poboljšala je sopstveni rekord u troskoku i to u Beogradu. Oborila je svetski rekord tako što je skočila 15,74 metra i tako prebacila svoj prethodni rekord od 15,67.
Karlos Alkaras
Španski teniser Karlos Alkaras postao je najmlađi teniser u istoriji koji se domogao prvog mesta na ATP listi. Devetnaestogodišnji Alkaras je to uradio u septembru i tako je oborio rekord Lejtona Hjuita koji je postao prvi sa 20 godina i 275 dana.
Džon Izner
Džon Izner postao je kralj servisa. Postao je teniser sa najviše odserviranih as servisa u istoriji. Pretekao je Ivu Karlovića koji je završio karijeru sa 13.728. Izner je stigao do brojke od 13.977.
Lionel Mesi
Lionel Mesi prva je sportska figura u 2022. godini. Na Svetskom prvenstvu u Kataru stigao je do 18 utakmica na kojima je bio kapiten i time je preskočio Rafu Markesa (17) i Dijega Maradonu (16).
Odigrao je 26 mečeva na Svetskom prvenstvu i time je prestigao i Lotara Mateusa. Postao je prvi igrač koji je dao gol na četiri razlilita Mundijala. Postao je i najbolji strelac Argentine u istoriji na Mundijalima, pretekao je Gabrijela Batistutu koji je ostao na 10 golova.
Marokanci ispisali istoriju
Fudbalska reprezentacija Maroka postala je prva afrička selekcija koja se plasirala u polufinale Svetskog prvenstva. Gol Jusufa En Nasirija doneo je Marokancima istorijsku pobedu nad Portugalom, ali su u polufinalu poraženi od Fracuske sa 2:0.
Kejti Ledecki
Desetostruki osvajač olimpijskih medalja Kejti Ledecki oborila je dva svetska rekorda u razmaku od nedelju dana! U pitanju su rekordi na 1500 i 800 metara slobodnim stilom. Prvo je isplivala 15.08.24 1500 metara, a onda i 800 metara za 7:57.42.
Maks Ferstapen
Holandski vozač Formule 1 Maks Ferstapen pobedio je na 15 trka u sezoni i time oborio rekord Mihaela Šumahera koji je ostvario 13 pobeda 2004. godine. Osvojio je 454 poena u sezoni i tako postavio rekord za najviše osvojenih bodova u istoriji Formule 1.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala