- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

UN traže mišljenje Međunarodnog suda pravde o Izraelu i Palestini

© AFP 2023 / Ahmad Gharabli Izraelska zastava u jevrejskom naselju Šilo na palestinskoj Zapadnoj obali
Izraelska zastava u jevrejskom naselju Šilo na palestinskoj Zapadnoj obali - Sputnik Srbija, 1920, 31.12.2022
Pratite nas
Mišljenje Međunarodnog suda pravde (MSP) o pravnim posledicama izraelske okupacije palestinskih teritorija zatražile su 193 članice Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.
Izrael je u ratu 1967. godine zauzeo Zapadnu obalu, Gazu i istočni Jerusalim, oblasti koje Palestinci žele za državu, podseća se u izveštaju Rojtersa.
Izrael se povukao iz Gaze 2005. godine, ali zajedno sa susednim Egiptom kontroliše granice ove palestinske enklave.
Međunarodni sud pravde sa sedištem u Hagu, poznat i kao Svetski sud, najviša je sudska instanca UN koja se bavi sporovima između država i njegove presude su obavezujuće, iako ta institucija nema ovlašćenje da ih sprovodi.
Izrael, Sjedinjene Američke Države i 24 druge članice UN glasale su protiv ove mere, dok su 53 države bile uzdržane.
Bivši premijer Izraela Jair Lapid, koga je u četvrtak na premijerskom položaju smenio Benjamin Netanijahu, prošlog meseca je pozvao svetske lidere da se suprotstave tom potezu koji prema njegovim rečima „ide na ruku ekstremistima“.
Organizacija Hamas preuzela je Gazu 2007. godine nakon kratkog građanskog rata sa umerenijim palestinskim rivalima, ali od tada su Hamas i Izrael vodili tri oružana sukoba u Gazi.
Palestinski izaslanik UN Rijad Mansur primetio je da je glasanje održano dan nakon polaganja zakletve novog premijera Izraela Benjamina Netanijahua koji obećava da će proširiti jevrejska naselja i nastaviti druge političke aktivnosti koje su bile na meti kritičara i u zemlji i u inostranstvu.
Poslednju odluku MSP o izraelskim barijerama vlada jevrejske države je odbacila i optužila sud da je politički motivisan.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala