- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Saveti psihologa: Kako zamisliti novogodišnju želju tako da se ona ispuni

© Sputnik / Sergeй Malьgavko / Uđi u bazu fotografijaŠampanjac
Šampanjac - Sputnik Srbija, 1920, 31.12.2022
Pratite nas
Postoje razni rituali zamišljanja novogodišnjih želja, a kod Rusa je uobičajeno da se želja zapiše na hartiju koja se potom spali, a njen pepeo sipa u čašu šampanjca i ispije. Psiholozi, međutim, ističu da je neophodno poštovati i druga pravila koja će pomoći da se želje ispune – one moraju biti konkretne i jasno vremenski određene.

Magija spaljivanja beleške i šampanjca

Psiholog Kristina Ivanenko smatra da je ritual zamišljanja novogodišnje želje veoma koristan jer, ne samo što ujedinjuje ljude i raduje ih, nego im pomaže da postave sebi ciljeve za predstojeću godinu.
„Trenutak prelaska iz stare u novu godinu prepun je emocija i, kada pred sebe postavimo ciljeve – a zamišljanje želje nije ništa drugo nego postavljanje ciljeva – mi ih u takvom trenutku urezujemo u svoju psihu i zatim im težimo cele naredne godine“, kaže Kristina Ivanenko.

Bez rokova nema rezultata

Želje većine ljudi ipak ostaju samo to - obične želje, jer nisu pravilno zamišljene, smatra psiholog Ina Paustovska.
„Za ostvarenje želje nije dovoljno spaliti papir i popiti pepeo sa šampanjcem dok otkucava ponoć. Vasiona ne voli 'alavce'! Da bi ona pomogla nama, moramo mi da pomognemo njoj“, navodi Paustovska.
Da bi se želje ispunile, potrebno je poštovati niz pravila. Pre svega, reč je o pravilu poštovanja roka za ostvarenje želja.
„Kada želite da one budu realizovane? To moraju biti adekvatni, realni rokovi. Da li je to realno ostvariti za godinu dana? Ako nema rokova – nema rezultata“, navodi Paustovska.
O važnosti utvrđivanja vremena za ispunjenje želja govori i Kristina Ivanenko, koja objašnjava da taj kriterijum daje veće šanse za uspeh, pa čak i ako se ti rokovi menjaju.

Konkretnost, izmerljivost i dostižnost

Važno je, kako navode psiholozi, da želje budu konkretne, dostižne i da se na neki način mogu izmeriti.
„Budite konkretni u formulisanju želja koliko god je to moguće. Što je manje apstraktna vaša želja, to će biti više šansi da se ostvari. Uopštene formulacije kao što su mir u svetu i sreća za sebe i bližnje jesu dobre, ali to su samo puste želje ukoliko se ne konkretizuju“, kaže Kristina Ivanenko.
Sledeća tačka koja takođe čini želju lakše ostvarivom jeste njena izmerljivost. Nevažno kako i u čemu, potrebno je naći svoju meru: u kilogramima, gramima, dolarima, evrima, metrima, kilometrima, satima.
„Ne treba samo poželeti, na primer, da se dobro nauči francuski, nego da se to konkretizuje. Recimo: Želim da naučim francuski tako dobro da mogu da pročitam novine bez pomoći rečnika. Nije dovoljno samo da poželite da kupite stan, treba, recimo, da navedete i njegovu kvadraturu“, objašnjava Kristina Ivanenko.
Želja, naravno, mora biti dostižna, ali mora biti i ambiciozna, da bi čovek mogao da oseti blagu jezu od iščekivanja da se ona ispuni i od pitanja: „Da li ja to zaista mogu da ostvarim? Kako ću to učiniti“? Želja, takođe, treba da bude i značajna za čoveka, odnosno, treba da ga navodi na pitanje: „A zbog čega to želim“?
„Čovek ne treba da poželi samo da oslabi 10 kilograma, nego da postavi sebi neki cilj, recimo, da učestvuje u nekom takmičenju, da se oseća lagano na maratonu. Ne samo da ima 30 odsto veću platu, nego da mu to omogući da živi kvalitetnije“, kaže Kristina Ivanenko.

Realizacija i efekat

Kada zamišljate želje, imajte u vidu da one moraju da zavise samo od vas, naglašavaju stručnjaci. Ako želja zavisi od spoljnih okolnosti ili drugih ljudi, onda nema smisla zamišljati je, jer vi tu onda ništa ne možete da učinite.
Na primer, nema smisla da poželite da vaš partner ostavi pušenje, jer to ne zavisi od vaše, nego od njegove volje.
„Trudite se da zamišljate faktore na koje možete da utičete upravo vi“, savetuje Kristina Ivanenko.
Pre nego što se zamisli želja, razmislite o tome šta ste već probali da bi se ona ostvarila. Prema rečima Ine Paustovske, to pitanje će pomoći da se razume koji načini ne funkcionišu i na šta ne treba trošiti vreme. Ona predlaže da se pažnja obrati na resurse za ispunjenje želja.
„Opišite svoje veštine, setite se svojih poznanika, svega što može da vam pomogne da se približite cilju“, kaže Paustovska.
Prema njenim rečima, potrebno je i analizirati prepreke: šta može da oteža ispunjenje želje, zašto cilj još nije dostignut i kako otkloniti te prepreke. Treba, takođe, razmisliti o tome kakav će biti efekat ispunjenja želje.
„Šta će biti kada cilj bude postignut? I vredi li da bude postignut? Da li vas nadahnjuju efekti postignutog cilja? To je vaša motivacija i provera. Da li želja zaslužuje uloženi trud“, ukazuje Paustovska.
Prema rečima psihologa, ciljevi koji se postave pred Novu godinu, najuspešnije se ostvaruju u prva tri meseca, a rad na njihovom ispunjavanju treba da počne u roku od tri dana.
„Prvi korak koji treba učiniti u roku od 72 sata jeste prikupljanje informacija. Treba saznati sve što će omogućiti početak rada na ostvarivanju cilja. Ako tokom 72 sata niste ništa učinili, možete da zaboravite na svoj cilj. Teško da ćete se njime baviti“, zaključuje Paustovska.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala