- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Godina u kojoj je se penzionisao Rodžer

© AP Photo / Kin CheungRodžer Federer
Rodžer Federer - Sputnik Srbija, 1920, 31.12.2022
Pratite nas
Godinu za nama pamtićemo i po odlasku legendarnog Rodžera Federera u penziju. Švajcarski teniski velemajstor odlučio je da se oprosti od omiljene igre u 41. godini posle serije operacija kolena koje nisu dale rezultate.
Ispraćen je u istoriju i zaslužen odmor na revijalnom Lejver kupu krajem septembra, a čast su mu ukazale mnoge kolege među kojima i najveći rivali koji su obeležili jednu eru – Rafael Nadal i Novak Đoković – deo čuvene Velike trojke.
„Tenis me je tretirao više nego velikodušno nego što sam mogao da zamislim. Zato ovoj sjajnoj igri imam fa poručim samo jedno: Volim te i nikada te neću napustiti“, rekao je Rodžer kroz suze na oproštaju.
Federer je u penziju otišao sa pozamašnim bankovnim saldom. Prošle godine je zaradio preko 90 miliona dolara od sponzorstava što ga čini sedmim najplaćenijim sportistom na svetu. Više je zaradio van teniskog terena nego na njemu, a prosto je „oduvao“ Lebrona Džejmsa koji je inkasirao 80 miliona američkih novčanica.
© AFP 2023 / FABRICE COFFRINIRodžer Federer
Rodžer Federer - Sputnik Srbija, 1920, 28.12.2022
Švajcarac je tokom 24-godišnje karijere od pobeda na turnirima zaradio preko 130 miliona dolara i to ga čini trećim po redu na ATP turu, ali su ga sponzorstva van terena učinila najbogatijim sportistom na svetu tokom karijere.
Federer je proveo više od 300 nedelja na poziciji najboljeg tenisera sveta i smatra se najvećim igračem na travi, pošto je Vimbldon osvajao rekordnih osam puta. Rodžer i Velika trojka su toliko bili dominantni da su od 2003. osvojili 63 od ukupno 77 Grend slem titula.
Švajcarac je nadmašio rekord svog idola Pita Samprasa od 14 Grend slemova osvajanjem Vimbldona 2009. a poslednji „mejdžor“ turnir osvojio je 2018. kada je stigao do 20. Grend slema na Australijan openu. Kasnije su ga prešišali Đoković sa 21. i Nadal sa 22 najveće titule.
© AP Photo / Kin CheungNovak Đoković i Rodžer Federer
Novak Đoković i Rodžer Federer - Sputnik Srbija, 1920, 28.12.2022
Ostaće upamćeno i da je najbolji teniser sveta za 2022. Karlos Alkaras ostao uskraćen za meč sa nekadašnjim brojem jedan jer se Švajcarac povukao. Federer je pažljivo gledao mečeve mladog španskog asa i istakao da mu je žao što se nisu susreli na terenu.
„Pažljivo sam ga pratio šta je radio na US Openu, ali i tokom cele godine. Bilo je fantastično. Razočaravajuće je što nisam stigao da igram s njim“, rekao je Federer.
Čuveni Švajcarac otkrio je da je pre nekoliko godina dok je Karlos bio još mlađi trenirao sa njim na Vimbldonu.
„Trenirali smo na Vimbldonu, bilo je uzbudljivo. Bilo je lepo čuti njegove reči. Uvek sam govorio da će biti novih superzvezda, a on je jedan od njih. Smena generacija je nešto što je prirodno “, objasnio je Federer.
© AP Photo / Kirsty WigglesworthNovak Đoković, Rodžer Federer, Vimbldon
Novak Đoković, Rodžer Federer, Vimbldon - Sputnik Srbija, 1920, 28.12.2022
I naš Novak Đoković se biranim rečima oprostio od velikog rivala i šampiona.

„Rodžere, teško je videti ovaj dan i preneti rečima sve što smo zajedno delili u ovom sportu. Više od decenije neverovatnih trenutaka i bitaka na koje treba da se vratimo. Tvoja karijera je pokazala šta znači postići izvrsnost i voditi se integiritetom i ravnotežom. Čast mi je što sam te poznavao i na terenu i van njega. Znam da će ovo novo poglavlje sadržati neverovatne stvari za vas, Mirku, decu i sve vaše voljene, a Rodžerovi fanovi još uvek imaju mnogo čemu da se raduju. Od naše za vašu porodicu, želimo vam puno radosti, zdravlja i blagostanja u budućnosti“, rekao je Đoković.

Od majstora - majstoru. Zasluženo.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala