- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Kolika će inflacija biti u Srbiji u 2023.

CC0 / Pixnio/Drazen Nesic / Dinari – ilustracija
Dinari – ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 31.12.2022
Pratite nas
Uprkos brojnim izazovima – inflaciji, energetskoj krizi, posledicama specijalne operacije u Ukrajini – fiskalna politika i fiskalni rezultati u 2022. godini u Srbiji su bili dobri, kaže predsednik Saveza ekonomista Srbije Aleksandar Vlahović.
„Privredni rast će biti 2,5 odsto, koliko prognozira i MMF. Pozdravljam odluku što smo potpisali aranžman sa tom finansijskom institucijom, jer će nam to obezbediti dovoljnu likvidnost“, dodaje Vlahović za RTS.
Sličnog mišljenja je i zamenik direktora sektora za strateške analize Privredne komore Srbije Bojan Stanić, koji ističe da je ovo rekordna godina po prilivu stranih investicija koje su stigle u zemlju, što ilustruju i podaci – za prvih 10 meseci ove godine imali smo gotovo četiri milijarde evra priliva. Stopa nezaposlenosti je pala ispod devet odsto.
Budžet za 2023. godinu, koji će presudno odrediti ekonomsku politiku u narednoj godini, zasnovan je na tri stuba: povećanju penzija, plata i minimalne zarade, nastavku izdvajanja za investicije i ulaganjima u energetski sektor.
Fiskalni savet smatra da budžet za 2023. donosi umerena poboljšanja fiskalne politike koja su još uvek u senci ogromnih troškova za pokrivanje gubitaka državnog energetskog sektora.
„Javni prihodi i javni rashodi (bez energetike) u najvećoj meri su uravnoteženi, zadržava se visok nivo izdvajanja za javne investicije i nastavlja se sa postepenim rasterećenjem doprinosa i poreza na rad. Važna pozitivna novost u budžetu za 2023. je i to što se ukidaju neselektivne isplate novca stanovništvu“, ističe profesor Pavle Petrović, predsednik Fiskalnog saveta.

Inflacija glavni problem

Inflacija je trenutno 15,1 odsto, a u proseku za celu 2022. godinu iznosila je 12 odsto.
Profesor Petrović napominje da je moguće da u decembru i januaru dostigne i 16 odsto i da krene da pada nakon marta.
Inflacija je udar na životni standard građana, a naročito utiče na siromašniji deo stanovništva za koji možda dostiže i 25 odsto, jer se četvrtina njihovog dohotka istopi zbog inflacije.
Očekuje se da će se povećanjem plata i penzija očuvati životni standard građana, ističu naši sagovornici. Naglašavaju i da su za veći privredni rast u 2023. neophodne reforme poslovnog okruženja, vladavina prava i kočenje korupcije.
Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 30.12.2022
EKONOMIJA
Vučić: Prihodi države veći od planiranih
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala