Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Ključ je na Kosovu: Može li Balkan prestati da bude „bure baruta“

© PixabayBalkan - ilustracija
Balkan - ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 31.12.2022
Pratite nas
Ključ za miran Balkan je na Kosovu i Metohiji, a uveren sam da bi za sve balkanske države, uključujući Srbiju, stvari krenule nabolje kad bi taj problem bio vraćen u UN, kaže diplomata u penziji Branko Branković.
Balkan je oduvek bio „bure baruta“ ali je nepobitno da su prilike na globalnom nivou i te kako uticale na sve što se dešavalo ove godine u „balkanskom dvorištu“. Napeta situacija na Kosovu i Metohiji koja je trajala gotovo pa celu 2022. godinu, pretila je čak u nekom trenutku da preraste u oružani sukob. Republika Srpska se takođe „borila za vazduh“, pokušavajući da opstane i izbori se za svoja prava unutar BiH. Crna Gora je u procepu između političke prošlosti i budućnosti…
Može li, i pored svega ovoga, sudbina Balkana dobiti neki drugi pravac tokom 2023.godine?

Mirno Kosovo - miran Balkan

Diplomata u penziji Branko Branković je umereni real optimista po ovom pitanju a, kako tvrdi, za to ima više razloga.

„Mislim da će multilateralizam ojačati nakon što se stvari smire u vezi sa Ukrajinom. Nadu za to mi daju reči generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Antonija Gutereša koji je ponudio usluge u rešavanju ovog spora. Sam pokušaj Ujedinjenih nacija da se na neki način umešaju u ovaj globalni problem, po mom mišljenju, oslabiće pritisak Amerike, što će donekle skinuti teret i sa leđa EU. Šta god da se desi posredovanjem UN, vodiće u pravcu mira, primirja i nekog sporazuma u vezi sa Ukrajinom, a samim tim će opasti i pritisak na balkanske države a posebno sa Srbije,“ veruje naš sagovornik.

Sve je to, kaže on, samo deo slagalice za stabilan Balkan, a njen glavni deo se nalazi na Kosovu i Metohiji.
„Naša je velika greška što smo pitanje Kosova i Metohije prenela iz UN na EU. To bi moglo još koliko 2023. da bude ispravljeno, a stvari bi usled nemogućnosti EU da reši ovo pitanje mogla se vrate na početak, odnosno na Rezoluciju 12 44 i njenu punu primenu. To možda sa ovog aspekta deluje nerealno ali velika je mogućnost da Ujedinjene nacije, ako zaista preuzmu inicijativu za rešavanja problema Rusija –Ukrajina, vaskrsnu međunarodno pravo i na taj način „povuku“ i rešavanje kosovskog pitanja na taj put,“ smatra naš sagovornik.

Evropskoj uniji dosta jarma Amerike

On ne spori da će Amerika u ovom kao i u ukrajinskom pitanju imati svoju ulogu ali podseća da i nedavna izjava francuskog predsednika Emanuela Makrona da „Evropa mora da okonča uticaj Amerike na njenu politiku“ govori o tome da je i Evropskoj uniji dosta jarma koji joj je Amerika stavila oko vrata.
„Dakle, UN po pitanju preuzimanja stvari u svoje ruke može da očekuju saradnju najuticajnijih država u EU. Promena situacije na relaciji Rusija-Ukrajina neminovno bi dovela i do promene situacije u dijalogu Beograda i Prištine, jer bi on ušao u međunarodne okvire što bi smirilo i strasti na Balkanu,“ uveren je Branković.
Ulaženje u tu „mirnu luku“, dodaje on, dovelo bi i do mirnog rešavanja određenih pitanja na ovim prostorima, i što se tiče BiH odnosno RS, a i druge države u okruženju bi imale koristi od toga, posebno one koje teže ulasku u EU.

„Naravno, ako se desi ovo o čemu govorim, stvari će se promeniti iz unilateralizma u multilateralizam. Bosna i Hercegovina će biti ponovo dejtonska Bosna i Hercegovina, i više neće biti bitno da li je neko proruski ili ne, jer ako se Evropska unija reorganizuje, to će je sigurno otvoriti mnogima puteve odličnih odnosa sa Rusijom jer Rusija je evropska zemlja i postoji obostrani interes za odlični odnosima,“ optimističan je sagovornik Sputnjika.

Resetovanje politike UN

Uveren sam, dodaje on, da bi ovakav razvoj događaja o kome govorim veoma pozitivno delovao na sve. Situacija uključujući i onu u Crnoj Gori, kao i u Bosni i Hercegovini koje smo pomenuli, bi se stabilizovala jer nema razloga da u takvom ambijentu gde su narodi ujedinjeni, gde je Evropa spremna da sarađuje ne samo sa Amerikom kao velikom silom, već i sa Rusijom i Kinom, da sve to ne utiče pozitivno na sve balkanske zemlje.
„Umereni sam optimista po ovom pitanju zato što Ujedinjene nacije imaju želju i volju da se vrate u centar rešavanja stvari, a do sada se pokazalo da gde god su se umešale UN nikada nisu donele ništa loše,“ smatra on.
Ujedinjene nacije, zaključuje Branković, dobile bi svojim delovanjem u takvoj varijanti razvoja događaja ponovo na značaju i poštovanju, što bi dovelo do smirivanja situacije i vraćanja svih postojećih svetskih razmirica u korito međunarodnog prava.
Bonus video:
Barikade, Kosovo i Metohija - Sputnik Srbija, 1920, 29.12.2022
SRBIJA
Poruka iz Nemačke: Sukoba će biti sve dok Srbija ne prizna (tzv.) Kosovo
Milorad Dodik  - Sputnik Srbija, 1920, 25.10.2022
REGION
Stranci spremaju obojenu revoluciju: Zaboravljaju da je Republika Srpska tvrd orah
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala