- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Bivši bugarski ministar: Kako god da se završi konflikt u Ukrajini, Evropa nikad više neće biti ista

© Sputnik / Lola ĐorđevićZastava Bugarske
Zastava Bugarske  - Sputnik Srbija, 1920, 31.12.2022
Pratite nas
Kako god da se završi konflikt u Ukrajini, Evropa više nikada neće biti ista, smatra nekadašnji bugarski ministar odbrane Krasimir Karakačanov.
Uzrok tome su, kaže on, ultraliberalne, nekompetentne i poslušničke evropske vlade.
Trenutna situacija, uključujući i poslovanje u Nemačkoj, dovešće do toga da u Nemačkoj počnu da izbijaju sukobi zbog radnih mesta između lokalnog stanovništva i došljaka.
Karakačanov kaže da je trebalo da poslušničke evropske elite posle početka sukoba u Ukrajini budu inicijator mirnog rešenja problema a ne da dolivaju ulje na vatru.
Bivši ministar smatra da je „Rusija napada teritoriju suverene ukrajinske države“, ali da je još od zaključivanja Minskih sporazuma bilo jasno da se širenje NATO ne može nastaviti.
Bilo je jasno da Rusija neće dozvoliti da rakete NATO stignu do mesta na pet minuta od Moskve, a političari koji su trezveno sagledavali situaciju i koji nisu želeli rat trebalo je da sednu za pregovarački sto.

„Ali, radilo se sve suprotno. Evropa je propustila svoju šansu da bude geopolitički faktor. Ma šta govorili bivši sekretari komsomolskih organizacija koji su završili fakultete u SSSR a sada trube o evroatlantskim vrednostima u Bugarskoj, nema nijednog normalnog Evropljanina koji bi želeo rat. I ne može se tvrditi da je rat odlučio da počne ‘ludi Putin koji se napio ‘.

Vidimo da je rublja danas stabilnija prema dolaru nego pre rata, vidimo pune prodavnice u Rusiji, vidimo da se ne iscrpljuju zalihe ruskog naoružanja. To znači da su se oni spremali za ovaj konflikt, još od 2007-2008. godine kada im je postalo jasno da su priče o evropskoj integraciji Rusije prazne reči.
"Tada su verovatno počeli da se spremaju za globalniji konflikt za opstanak svoje države“, zaključio je Karakačanov.
Bugarska zastava ispred zgrade vlade u Sofiji - Sputnik Srbija, 1920, 21.11.2022
REGION
Bugarski ekspert o pridruživanju Sofije ukrajinskoj tužbi protiv Moskve: Ima li nezahvalnijeg plemena
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala