- Sputnik Srbija, 1920, 08.12.2022
ŽIVOT
Zanimljivosti iz zemlje i sveta

Zašto je pileći file u Srbiji skuplji od svinjskog buta

CC0 / Rixabay / Piletina
Piletina - Sputnik Srbija, 1920, 30.12.2022
Pratite nas
U vreme praznika kupuje se više hrane, a najviše novca potroši se na meso koje je značajno poskupelo. Kilogram pilećeg filea košta i 860 dinara, pa je sada skuplji od svinjskog buta, čiju je cenu Vlada ograničila na 750 dinara po kilogramu.
Zašto je to tako, za RTS je objasnio ministar trgovine Tomislav Momirović.
„Ne možemo da zamrznemo sve cene. Zamrzli smo cenu pilećeg trupa, i ta cena je niža od 340 dinara. Zamrzli smo cene svinjskog buta, ulja, hleba i osnovnih životnih namirnica“, izjavio je Momirović.
Rast cena je opšti na teritoriji cele Evrope, rekao je Momirović.
„U tim okolnostima bili smo prinuđeni da posegnemo za merama koje nisu tržišne — zamrzli smo cene osnovnih životnih namirnica kako bismo obezbedili dostojanstvenu prazničnu trpezu“, naveo je on.
Momirović je rekao da je sigurno da cene u maloprodajnim lancima neće značajno rasti, a da li će padati zavisiće od okolnosti na svetskom tržištu, pre svega od toga da li će se, kako je kazao, stabilizovati ratna situacija na istoku Evrope.
„Na evropskom tržištu imamo visoku inflaciju i Srbija ne prednjači kada pričamo o rastu cena. Uspeli smo da obezbedimo kontinuirano snabdevanje, a mogli smo da vidimo i među najrazvijenijim zemljama Zapadne Evrope da to nije bio slučaj“, rekao je ministar trgovine.
Kazao je i da marže u Srbiji nisu među najvećim u regionu, napominjući da postoji velika konkurentnost na domaćem tržištu.
„Držimo stvari pod kontrolom i kada pričamo o cenama i kada pričamo o snabdevenosti“, zaključio je Momirović.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala