Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Vučić: Pokazalo se sve licemerje povodom sukoba u Ukrajini, pritisci na našu zemlju biće sve veći

© Sputnik / Lola ĐorđevićPredsednik Srbije Aleksandar Vučić
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 30.12.2022
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je za nama užasna i teška godina i da se pokazalo sve licemerje povodom sukoba u Ukrajini, kao i da će pritisci na našu zemlju biti sve veći, jer će svi, kako je istakao, pokušavati predsedniku Rusije Vladimiru Putinu da izvuku iz ruke presedan Kosova.
"Ovo je jedna užasna i teška godina za svima nama, u kojoj smo sve licemerje mogli da vidimo i u kojoj smo mi građani Srbije mogli da vidimo koliko je naša pozicija bila principijelna, precizna i tačna, dobro i odgovorno odmerena", rekao je Vučić gostujući na Prvoj televiziji.
Koliko ćemo moći da je čuvamo, dodao je, videćemo, ali svakako ne po cenu ugrožavanja životnih interesa ove zemlje.
Ali, svakako je se nećemo ni lako ni odreći, istakao je predsednik.
"Što se samog sukoba u Ukrajini tiče, ne verujem da će uskoro uslediti mir, zato što može da usledi kada je jasno da jedna strana gubi, pa će morati da pristaje. Pre dva ili tri meseca bilo je očigledno da je Zapad bio u pobedničkoj efuoriji i mislili su da će lako da slome Rusiju, kao što je pre šest meseci Rusija bila u euforiji misleći da će lako da slomi Ukrajinu", naveo je Vučić.
Kako je rekao, sada su stvari u nekoj pat poziciji u Ukrajini, u kojoj neku minimalnu inicijativu ima Rusija, ali nije to lako proceniti na dugi rok.
"Ali, Rusi ratuju bolje nego na početku, izvukli su pouke, i sada bolje ratuju nego pre devet ili šest meseci. Jer kada nemate mir, svi pritisci će da idu na nas, pošto će svi gledati da izvuku Putinu iz ruku presedana Kosova i zato na našu zemlju idu sve veći pritisci", naveo je on.
Na pitanje o pritiscima u vezi sa uvođenjem sankcija Ruskoj Federaciji, rekao je:

"Ima jedna mala zemlja u Evropi. Malo pleme Gala koje čuva svoju slobodu koliko može. Ne znam da li ćemo uvesti sankcije Rusiji. Moje 'ne znam' vredi mnogo više nego njihovo (evropsko) da".

Vučić je rekao da Srbiju svakako čeka ne laka godina u političkom smislu, dok će u ekonomskom smislu 2023. biti dobra godina za građane.
"Bolja nego ova i neće biti problema sa strujom i gasom, niti sa hranom i vodom, biće svega, imaćemo svega. Samo je važno da gradimo zemlju i verujemo u sebe, da volimo svoju Srbiju i da se za nju borimo", poručio je Vučić.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić na konferenciji za novinare - Sputnik Srbija, 1920, 30.12.2022
SRBIJA
Vučić: Rekao sam, hajde da vidimo kako će Kurti da preuzme Sever - onda se sve preokrenulo
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala