Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

SAD i EU udružili snage da reše status Kosova do 2024. godine – Srbija ima poslednju reč

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaZastave tzv. Kosova,EU, SAD i Albanije u Prištini
Zastave tzv. Kosova,EU,  SAD i Albanije u Prištini - Sputnik Srbija, 1920, 30.12.2022
Pratite nas
Rokove o kojima posrednik EU Miroslav Lajčak govori za rešavanje kosovskog pitanja je strategija i interes i američke, i briselske administracije jer im mandat ističe i oni hoće da za to vreme reše ovo pitanje. Lajčakova izjava da ako se to ne desi do početka 2024. sve kreće iznova je u sklopu pritiska, a ne u sklopu realnog stanja stvari.
Ovo je mišljenje Zorana Milivojevića, diplomate u penziji, koji kaže da je očigledno da posle ovoga što se desilo na KiM i prevazilaženja poslednje u nizu kriza treba očekivati da se sa Zapada insistira da se rešavanje pitanja Kosova ubrza.
„U tom smislu poruke američkog ambasador u Beogradu su vrlo jasne. A to je da se na ovom zamajcu stvari vrate za pregovarački sto i da se ceo proces ubrza. Verovatno je ta poruka usaglašena i sa EU jer Lajčak takođe nastupa sa tih pozicija i ponovo pominje kraj 2023. i početak 2024. godine i isticanje mandata američkoj administraciji, ali i isticanje aktuelnog mandata i administraciji u EU", podseća Milivojević.

EU i SAD udružili snage

Očigledno da je, smatra naš sagovornik, i Americi i Briselu interes da se kosovsko pitanje završi u narednih godinu dana i da se stvar prelomi očigledno na platformi takozvanog evropskog plana odnosno plana Šolc-Makron.
„To je intencija sa porukom da se odmah posle praznika sedne za pregovarački sto i da se razgovara o tom planu. To su ciljevi i strategija Vašingtona, odnosno Brisela,“ objašnjava Milivojević.
Međutim, smatra naš sagovornik, realno stanje na terenu je drugačije.
„Prvo treba da vidimo šta će biti sa ovim garancijama koje su sada date Srbima na KiM od EU i Amerike. Da vidimo kako će se Priština ponašati. Drugo, obnavljanje dijaloga može da se nastavi samo pod uslovom da se razgovara o Briselskom sporazumu i o njegovoj punoj realizaciji,“ smatra Milivojević.

Srbija neće odustati

On pre svega ima u vidu formiranje ZSO, a kad se to realizuje onda se, ističe, može da razgovara o nastavku procesa normalizacije odnosa. U međuvremenu, test za Zapad je realizacija ovoga što je dogovoreno za barikade i sve što se dešavalo poslednjih dana.
„Ako se to realizuje onako kako je dogovoreno, i ako se Kurti disciplinuje tek onda je moguće razgovarati o nastavku dijaloga i to po redosledu koji sam rekao - primena Briselskog sporazuma, formiranje ZSO a onda i razgovor o evropskom planu,“ konstatuje Milivojević.
Za Srbiju su, napominje on, neprihvatljive tri stvari: zanemarivanje Briselskog sporazuma, njegovo utapanje u takozvani evropski plan i da ZSO bude u paketu kao konačno rešenje.
„Takođe je za nas neprihvatljivo da se razgovara u bilo kojoj formi i na bilo koji način o priznanju Kosova, poručuje on.

Izjave kao vid pritiska

Milivojević takođe ističe da je njima samo cilj da se potvrdi kosovska državnost a da u sklopu toga Lajčak na neki način rečima da će sve početi iznova ako se ne reši ovo pitanje u roku koji oni navode vidi kao deo pritiska na Beograd, iako se zna a i sada se videlo da bez Beograda ništa ne može da se reši.
Podsećanja radi, predstavnik Evropske unije za dijalog Miroslav Lajčak rekao je da je sada idealna prilika za rešavanje situacije na KiM, dajući rok za rešenje do decembra 2023. ili početka 2024. godine. Kako je rekao, izbori za Evropski parlament i američki predsednički izbori su predviđeni za 2024. godinu a ako se dotle ne srede stvari, "moraćemo sve ispočetka ".
Miroslav Lajčak - Sputnik Srbija, 1920, 30.12.2022
SRBIJA
Lajčak o dijalogu: Ako se rešenje ne nađe do 2024, moraćemo sve ispočetka
Američki ambasador Kristofer Hil - Sputnik Srbija, 1920, 02.12.2022
SRBIJA
Hil: Ono što je dogovoreno, mora da se primeni
Predsednik Srpske liste Goran Rakić  - Sputnik Srbija, 1920, 20.12.2022
SRBIJA
Predsednik Srpske liste: Kurti otvoreno predlaže ubijanje Srba na barikadama
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala