- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Ružić: Od januara nastavnicima povećanje od 12,5 odsto

© Sputnik / Ivana AntićŠkola, đaci, učenici
Škola, đaci, učenici - Sputnik Srbija, 1920, 30.12.2022
Pratite nas
Nastavnici će u novoj godini dobiti dvocifreno uvećanje plate, ali smatraju da to nije dovoljno jer su im primanja i dalje ispod republičkog proseka., poručio je ministar prosvete Branko Ružić.

"Sa aspekta visine zarada mogu da razumem i shvatim i jed predstavnika sindikata, jer su oni pored zdravstvenih radnika najhumanija i najznačajnija profesija. Ali stalno imamo trend povećanja, konstantno se zidaju nove škole i obdaništa, krećemo sa realizacijom i dogradnjom novih objekata visokoškolskih ustanova, gradili smo naučno-tehnološke parkove, institute", rekao je za RTS Ružić.

Ističe da je povećanje plata od 12,5 odsto krupan isorak, ako se imaju u vidu i ukrajinska i energetska kriza.
Danas ističe rok za osmake da izaberu treći predmet koji će polagati na maloj maturi.
"Do sada se opredelio 65.961 učenik, još 548 đaka treba da iskoristi tu mogućnost, ako to ne učini iz objektivnih razloga, ima mogućnost da se opredeli do 27. januara. Najveći broj se opredelio za biologiju - 38 odsto, 28 za geografiju, 16 za istoriju, 9 za hemiju, 8 odsto za fiziku", rekao je Ružić istakavši da se 71 procenat elektronski prijavio preko portala mojasrednjaskola.gov.rs.
Đaci su od danas na raspustu. Oni koji idu u osnovnu školu na raspustu će biti do 23. januara, a srednjoškolci se u školske klupe vraćaju nedelju dana ranije. Đaci iz Vojvodine su već sedam dana na raspustu, tako da sa drugim polugodištem kreću ranije.
Komentarišući slučaj deteta iz Vladičinog Hana koje je preminulo nakon što je u vrtiću progutao žir, Ružić je rekao da je to neopisiva tragedija, da je prosvetna inspekcija odmah izašla na teren i da će njen nalaz biti deo čitavog predmeta. Još se čeka medicinska dokumentacija sa obdukcije i nakon toga biće utvrđene sve činjenice, rekao je Ružić.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala