- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Pele i njegova ljubav prema Rusiji: Upoznao Putina, drugovao sa Jašinom

© AFP 2023 / Vanina Lucchesi Brazilьskiй futbolist Pele v Kannah
Brazilьskiй futbolist Pele v Kannah - Sputnik Srbija, 1920, 30.12.2022
Pratite nas
Trostruki svetski šampion sveta čuveni Pele preminuo je u 82. godini. Legendarni brazilski napadač više puta je dolazio u Rusiju, sastajao se sa predsednikom Vladimirom Putinom, družio se sa Lavom Jašinom i čak je ruski tim nazivao budućim svetskim šampionima, piše Ria Novosti.
Peleov prvi susret sa sovjetskim fudbalom dogodio se na Svetskom prvenstvu 1958. u finalnoj utakmici grupne faze. Timovi Sovjetskog Saveza i Brazila pristupili su susretu licem u lice sa jednakim šansama. Sovjetski igrači su se dostojno borili, ali su ipak izgubili rezultatom 0:2. Tada su se srele dve legendarne osobe - Pele i Lav Jašin. Brazilac nije uspeo da se istakne, ali je izrazio divljenje majstorstvu golmana sovjetskog tima.
Pele i Jašin su brzo postali najbolji prijatelji. Pele je kasnije rekao da mu je upravo čuveni golman postao prvi prijatelj van Brazila, a svaki njihov susret za Brazilca je bio pravi praznik. Ponekad su komunicirali uz pomoć prevodioca, ponekad gestovima i odvojenim frazama, ali su oboje priznali da su se razumeli bez reči. Između kralja fudbala i Jašinove supruge Valentine Timofejevne razvili su se srdačni odnosi. Nastavili su da komuniciraju i nakon smrti sjajnog golmana reprezentacije SSSR-a. 2003. godine, tokom svog sledećeg putovanja u Moskvu, položio je cveće na spomenik Jašinu.
Sedam godina posle prve utakmice između Sovjetskog Saveza i Brazila, timovi su se ponovo sastali. Morali su da odigraju dve prijateljske utakmice - u Moskvi i u Riju. U prvoj utakmici Brazilci su samouvereno pobedili rezultatom 3:0, a Pele je postigao dva gola. Istina, Lav Jašin nije bio na golu svog tima. Ali, legendarni golman je branio u Riju i tamo je Pele ispunio svoj san golom protiv svog najboljeg prijatelja.
Ipak, ruski igrači su izgledali veoma pristojno na „Marakani” i doveli susret do nerešenog rezultata – 2:2. Tada je Brazil osvojio dva svetska prvenstva zaredom i smatran je bezuslovno najjačim timom na svetu. Istovremeno, Pele je uvek visoko cenio nivo sovjetskog fudbala, smatrajući taj tim veoma ozbiljnim konkurentom i kandidatom za pobedu na bilo kom velikom turniru.
Pele je mnogo puta dolazio u SSSR, a kasnije i u Rusiju. Nekada je to bilo u okviru reklamnih kampanja, nekada su to bili zvanični sastanci. Brazilac nije propustio priliku da prisustvuje događajima posvećenim Svetskom prvenstvu 2018. i lično se sastao sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.
Jednom se našalio da će fudbalska reprezentacija Rusije postati šampion sveta kada hokejaška reprezentacija Brazila bude osvojila svetsko prvenstvo. Peleovu šalu neki su shvatili preozbiljno, pa je Brazilac morao da se objašnjava. Kasnije je već dao ozbiljniju izjavu da veruje u pobedu ruskih fudbalera na Svetskom prvenstvu u budućnosti.

„Mislim da je sada veća verovatnoća da će Rusija postati svetski šampion nego šampionat brazilske hokejaške reprezentacije (smeh). Ja sam zapravo jednom rekao ovu frazu, ali obrnuto, i shvatio je u tom trenutku kao šalu. Brazil je sada jak, pored fudbala, košarke, ragbija i nekih drugih sportova... Hokej još nije na ovoj listi“, rekao je Pele posle gostovanja u Krasnodaru 2014. godine.

Ruski fudbaleri na pesku - Sputnik Srbija, 1920, 30.12.2022
SPORT
Rusi odlažu odluku – formirana radna grupa
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala