- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Kako će Srbi putovati u EU od 1. novembra?

© AP Photo / Virginia MayoZastave EU
Zastave EU - Sputnik Srbija, 1920, 30.12.2022
Pratite nas
Evropska unija je još jednom odložila primenu novog sistema ulaska u nju kojim želi da ima potpunu kontrolu onih koji dolaze u njene članice, tako da on neće startovati 1. januara, kako je ranije bilo najavljeno. Primena je pomerena za 1. novembar.
Predsednik Jute, Nacionalne asocijacije turističkih organizacija Srbije, Aleksandar Seničić je, međutim, skeptičan da bi to i tada moglo da zaživi, pošto je već odlagano četiri puta.

Novo pomeranje EU kontrole

U EU se o primeni novog sistema ulaska u nju priča od 2016. godine, pa je rok bio 2021, ali je zbog pandemije kovida to pomereno za 1. januar 2023. godine. Sada je opet odloženo za novembar.
„Oni žele da imaju potpunu kontrolu ulaska u EU, ko dolazi, ko boravi u Uniji. Do sada su to radili kao i sve carine sveta, kroz pasoški sistem. Sada su u koroni faktički testirali taj sistem popunjavanja PLF formulara radi ulaska u EU i to će biti vrlo slično tome. Informacija koju mi imamo je da ćete isto tako morati da imate mejl adresu, da se ulogujete i popunite najvažnije podatke“, objašnjava Seničić za Sputnjik.
On napominje da to ne bi moralo da čine osobe mlađe od 18 godina i stariji od 70 godina. Ne samo da neće morati da popunjavaju formular, nego ni da plaćaju taksu od sedam evra koja je za ostale obavezna.
Ono što je bitno je da ta aplikacija traje tri godine, da se samo jednom plaća sedam evra, a ne prilikom svakog ulaska, s tim što najkasnije četiri dana, odnosno 96 sati pre ulaska u EU, morate da uđete u aplikaciju i da se registrujete.

Zašto EU treba novi sistem

Objašnjavajući zašto EU poseže za ovim sistemom ulaska, naš sagovornik upućuje na stav Evropske komisije.

„Obrazloženje je da žele da imaju apsolutnu kontrolu boravka svih stranaca koji su se prijavili, koji će u određenom trenutku boraviti u Uniji. Oni će, koliko mi znamo, posredno, kroz tu aplikaciju kontrolisati svih 90 dana boravka u EU koliko je sada dozvoljeno u periodu od šest meseci. I sada je to tako, ali boravak nisu mogli da kontrolišu“, ističe prvi čovek Jute.

On, međutim, kaže da je skeptičan da će to biti moguće i od 1. novembra, jer se, kako je primetio, sada već četvri put to odlaže. Ako to ostane 1. novembar, savet je da svi koji žele da putuju treba da apliciraju što pre. Objašnjava da iako se prijavite za ulazak, to ne znači da ćete morati i da se pojavite za četiri dana na granici. Oni će to da registruju, neće vam „cureti“ tih mogućih 90 dana boravka u EU tokom šest meseci. Možete dakle da se registrujete, pa kad odete-odete, potvrdio je naš sagovornik.

Prednosti i nedoumice

On napominje da ta mogućnost posebno može da znači našim ljudima koji imaju nekretnine u zemljama EU, poput Grčke i Hrvatske, kojima je bitno da koliko sutra mogu da krenu na put.
Seničić podvlači da kada se jednom aplicira to važi za tri godine za sve zemlje EU, odnosno ne mora za za svaku pojedinačno to da se čini. To je ono što je izvesno, ali je, kako napominje, nisu sve nedoumice razrešene.
„Ima tu još mnogo nepoznanica. Jedna od njih je da to što će se taksa od sedam evra plaćati kreditnim karticama, a bilo je reči da kartica mora da glasi na ime lica koje popunjava formular, to može da napravi veliki problem. Imamo mnogo mladih koji nemaju kreditne kartice, kao i mnogo starijih koji ih nemaju ili ih uopšte ne koriste“, ističe naš sagovornik s nadom da to neće ostati tako.
Još jedna nepoznanica je da li ćete kada ulazite u EU, bez obzira što formular važi tri godine i što ste platili sedam evra, morati četiri dana pred put da se najavite, kaže sagovornik Sputnjika.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala