- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Srbija će pamtiti – kralj je plesao fudbalske piruete na klizavoj šumadijskoj travi

© AP PhotoPele
Pele - Sputnik Srbija, 1920, 30.12.2022
Pratite nas
Pre 53 godine kralj fudbala Pele igrao je u Kragujevcu, šumadijskom srcu Srbije i to je nešto što mnogi ljubitelji fudbala, posebno oni mlađi, ne znaju. Zaista interesantan podatak. Bila je to utakmica Radničkog i brazilskog Santosa.
Legenda kaže da je sve bilo dogovoreno da slavni Santos posle Zvezde i Dinama igra protiv Partizana, ali onda je nekoliko dana pred tu utakmicu u Humsku došao Radnički i oduvao crno-bele.
Veliki Pele navodno je sve to gledao iz lože i odlučio: „Ne, nećemo da igramo s Partizanom. Igraćemo protiv ovih momaka“.
Da u Kragujevac dolazi Santos praktično se nije znalo do dan-dva pred utakmicu, piše sajt Infokg.rs.
Ovo je izveštaj Politike ekspres sa tog meča u izdanju od 16. septembra…
„Malo je nedostajalo, pa da dvostruki svetski prvak pretrpi prvi poraz na turneji po Jugoslaviji. Pele je spasao čast Santosu, izjednačivši rezultat u poslednjem minutu utakmice. Najslavniji među slavnima – kralj fudbala Pele, po klizavoj travi izvodio je kao balerina na pozorišnim daskama piruete iz svog repertoara. Tri gola Santosa (Edu) usledila su posle njegovih lukavih manevara, a četvrti put on sam se upisao u listu strelaca. Radnički je izjednačio (1:1) golom visokog Nikolića. Onda je centarfor Santosa, 19-godišnji Edu, koga ne zovu slučajno Peleovim naslednikom, naterao inače vrlo dobrog Kneževića da još dva puta vadi loptu iz sopstvene mreže. Tek tada je Radnički zablistao. Prvo se Sava Paunović revanširao Eduu pravom bombom – 2:3, a zatim je na scenu stupio Slobodan Paunovski. Sa dva uzastopna gola zapalio je baklje na stadionu. Ali za kratko… Pele je u 90. minutu uskratio trijumf domaćina. Munjevito je uleteo u šesnaesterac Radničkog i skoro da se sa sve loptom ušetao u gol. Radnički je ponovo slavio veliki uspeh. Posle nesrećnog poraza od imenjaka iz Niša, Kragujevčani su uskratili svojoj publici najveću senzaciju jeseni – pobedu nad bivšim svetskim prvakom, ali su pružili slavnim gostima ne samo jak otpor, već u pojedinim fazama im pokazali da se u Kragujevcu gaji fudbal na visokom tehničkom nivou. Pored Pelea i Edua veliku igru pružio je Vladeta Žabarac, brzo krilo Radničkog, ubistvenog driblinga. Šteta je što je kiša pokvarila kragujevačku predstavu. Klizava lopta bila je teška za hvatanje, umanjila je sjaj jednog velikog Žilmara, velikana među golmanima. Kragujevac će mu ostati u tužnom sećanju. Radnički može biti ponosan što će ovaj meč biti zapisan krupnim slovima u njegovoj inače slavnoj istoriji“.
I još jedan detalj: u izveštaju Politike ekspres stoji da je u ponedeljak 15. septembra ’69. na Čika Dači bilo 6.000 gledalaca. Nažalost, taj 15. septembar nije bio predodređen za spektakl kakav su Kragujevčani napravili, recimo protiv Hajduka. Padala je jaka kiša. A i televizija je odlučila da po prvi put prenosi jedan sportski događaj iz Šumadije. I koliko god da ih bilo, za Kragujevčane je tog popodneva gotovo jednaka atrakcija kao Pele bio jedan brazilski radio-reporter. Žarom koji se može sresti samo u zemlji sambe brbljao je onako promrzao i pokisao skoro tri sata, šetajući sve vreme uz aut-liniju. Kažu da je počeo pola sata pre utakmice, a završio kada su fudbaleri uveliko bili u svlačionicama…“
Kragujevac je video velikog Pelea!
Pele - Sputnik Srbija, 1920, 29.12.2022
SPORT
Preminuo Pele
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala