- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

„Dokaz mržnje prema Srbima“: Savez Srba iz regiona o ukidanju zvanične upotrebe ćirilice u Vukovaru

© AP Photo / Darko VojinovicProtest protiv ćirilice u Hrvatskoj
Protest protiv ćirilice u Hrvatskoj - Sputnik Srbija, 1920, 30.12.2022
Pratite nas
Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocenio je da odluka Gradskog veća Vukovara o izmenama Statuta, kojom se briše odredba o službenoj upotrebi srpskog jezika i ćirilice, predstavlja jedan u nizu dokaza patološke mržnje prema Srbima u Hrvatskoj.
„Tom odlukom stavljena je van snage statutarna odluka iz 2009. godine kojom su Srbi imali pravo slobodne upotrebe srpskog jezika i ćirilice u društvenom i javnom životu te u službenoj komunikaciji sa gradskim ustanovama u Vukovaru“, ukazao je Linta.
Formalno opravdanje za ovu odluku, kako se navodi u saopštenju, jeste činjenica da, prema nedavno objavljenim rezultatima popisa stanovništva, Srba u Vukovaru ima manje od trećine u ukupnom broju stanovnika grada.
„S druge strane, u Hrvatskoj ima 27 opština i gradova u kojima su lokalne vlasti uvele dvojezičnost iako to, po zakonu, nisu morale da učine jer je učešće nacionalnih manjina manje od trećine u ukupnom broju stanovnika. Radi se o Italijanima u nizu opština u Istri, zatim Česima i Mađarima u Daruvaru, itd.“, naveo je Linta.
On je istakao da Srbi neće imati više pravo na dvojezične table na državnim i gradskim institucijama, trgovima i ulicama iako njih nije bilo u Vukovaru već devet godina jer su 2013. razbijane čekićima od strane, kako je kazao, proustaških snaga.
Takođe, Srbi više neće moći da traže da u poslovima sa javnom upravom koriste srpski jezik i ćirilicu, iako se na tu odredbu do sada skoro niko od vukovarskih Srba nije pozvao, iako su imali pravo prema Ustavnom zakonu o pravima nacionalnih manjina i preporukama Ustavnog suda, naveo je Linta.
„Za antisrpskog gradonačelnika Ivanu Penavu sada počinje normalan život u Vukovaru“, dodao je Linta.
Linta je podsetio da je gradska vlast Vukovara, sa Penavom na čelu, prvi put još 2015. godine izmenila Statut kojim je ukinula mogućnost na dvojezične table na državnim i gradskim institucijama, trgovima i ulicama.
„Na taj način gradska vlast Vukovara je punih sedam godina brutalno kršila Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina iz 2002. godine prema kome Srbi imaju pravo na službenu upotrebu ćirilice i srpskog jezika u opštinama i gradovima u kojima čine više od trećine ukupnog broja stanovnika“, zaključio je Linta.
Protest protiv ćirilice u Hrvatskoj - Sputnik Srbija, 1920, 29.12.2022
REGION
Vukovar izbacio ćirilicu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala