- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Američka ambasada u Crnoj Gori: Odluka da Lekić bude mandatar je korak u pogrešnom smeru

© AFP 2023 / Savo PrelevićMiodrag Lekić
Miodrag Lekić - Sputnik Srbija, 1920, 30.12.2022
Pratite nas
Američka ambasada u Crnoj Gori ocenila je da odluka Skupštine Crne Gore da Miodraga Lekića proglasi za mandatara predstavlja korak u pogrešnom smeru.
„Sjedinjene Države više puta su iznele stav da nova vlada ne bi trebalo da bude formirana na osnovu osporavanih izmena Zakona o predsedniku. Doneta posle odluke parlamenta da odbaci savet Venecijanske komisije i usvoji kontroverzne izmene, ta odluka bila je još jedan korak u pogrešnom smeru“, saopšteno je iz ambasade SAD u Podgorici.
Iz ambasade su napomenuli da je Venecijanska komisija navela da su „osporavane izmene Zakona o predsedniku u suprotnosti sa crnogorskim Ustavom, zbog čega bi bilo koja vlada formirana na osnovu tih odredbi bila ustavno sporna“.
„Kao rezultat toga, pitamo se da li bi takva vlada zaista bila demokratski formirana i ne vidimo kako bi Sjedinjene Države mogle da sarađuju sa vladom formiranom pod tim uslovima“', rečeno je iz ambasade SAD u Crnoj Gori za „Glas Amerike“, prenele su „Vijesti“.
Podsetimo, predsednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović saopštila je u četvrtak da su ispunjeni uslovi da Miodrag Lekić bude mandatar za sastav nove vlade Crne Gore.
Đurovićeva je rekla da je, nakon što je predsednik Milo Đukanović odbio da proglasi mandatara, Skupština konstatovala da Đukanović nije postupio u skladu sa ustavom i zakonom, pa su se stvorili uslovi da se primeni Zakon o predsedniku i Lekić proglasi za mandatara, jer ima podršku većine.
Jedan od lidera Velike koalicije Ključ Miodrag Lekić glasao je na biračkom mestu u Podgorici - Sputnik Srbija, 1920, 29.12.2022
REGION
Lekić mandatar za sastav nove Vlade Crne Gore
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala