Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Tanja Fajon: Srbiji je mesto u EU, ali treba da uskladi spoljnu politiku

© Tanjug / ZORAN ŽESTIĆTanja Fajon
Tanja Fajon - Sputnik Srbija, 1920, 29.12.2022
Pratite nas
Ministarka spoljnih poslova Slovenije Tanja Fajon rekla je danas da je Srbiji mesto u EU, ali i da Srbija treba da uskladi svoju spoljnu politiku sa EU.
„Svesni smo specifičnih odnosa Srbije i Rusije, ali bismo voleli da Srbija kao zemlja koja želi da postane članica EU uskladi spoljnu politiku što se tiče sankcija Rusiji“, rekla je Fajon u intervjuu za Tanjug odgovarajući na pitanje da li postoji mogućnost da se Srbiji uvedu sankcije zbog neusklađivanja spoljne politike sa EU.
Ona je rekla da su „sankcije Rusiji cena koju svi plaćamo kako bi se rat u Ukrajini što pre završio“, i dodala da je pored napretka u usklađivanju sa evropskom spoljnom i bezbednosnom politikom, veoma važno i pitanje pomirenja u regionu.
Odgovarajući na pitanje da li je Srbija spremna na ulazak u EU, s obzirom na opadanje evroentuzijazma među građanima, ona je rekla da je Sloveniji bilo potrebno šest „teških“ godina da uđe u EU.
„Reforme koje smo sprovodili su bile naporne za građane, a ne za Brisel“, rekla je slovenačka ministarka i dodala da je Srbiji mesto u Evropi i izrazila nadu da su „srpski političari svesni šta treba da učine“.
Na pitanje o situaciji u Bosni i Hercegovini, Fajon je ocenila da je „nakon 20 godina priče o proširenju, potrebno napraviti neki ambiciozniji korak“, i da je sada na političarima u toj zemlji „da sprovedu reforme koje su poslednjih godina možda zaboravili ili nisu uspeli da sprovedu“.
Table Slovenija i EU  - Sputnik Srbija, 1920, 25.04.2022
REGION
Slovenački zaokret u levo: Kakvu politiku Srbija može da očekuje od novog premijera
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala