- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Sibir u Americi: Negde snijeg, negde labudovi - zašto je klima „poludela“ na kraju decembra

© AP Photo / Kyodo NewsSnežna oluja u Japanu
Snežna oluja u Japanu - Sputnik Srbija, 1920, 29.12.2022
Pratite nas
Poslednjih dana decembra, prolećne temperature u Srbiji i u isto vreme sibirske u Severnoj Americi. Da li je to već viđena pojava koja se ciklično javlja, ili je reč o posledici klimatskih promena?
Na to pitanje Sputnjika naš poznati meteorolog Nedeljko Todorović kaže da to nikako nije produkt klimatskih promena koje uzrokuje čovek, o kojima se, kako ističe, u medijima puno priča.

Šta je sa klimom

Ovih dana svet obilaze snimci Amerike okovane snegom i ledom, uz temperaturu koja se u pojedinim delovima spustila i na minus 45 stepeni Celzijusa, što je za posledicu imalo i ljudske žrtve.
S druge strane, pak, u Srbiji, u kojoj je većim delom takođe kontinentalna klima, prave prolećne temperature kad im vreme nije. Usred dana idu do plus 15 stepeni, čak i plus 18. Ni nalik onima koje bismo očekivali, pa i priželjkivali uoči Nove godine.
Todorović je izričit u tome da nije reč o posledicama klimatskih promena na koje utiče čovek.

„Čovek ne može da menja klimu. Ovo su sve prirodni procesi i ovo nije nikakva klimatska promena. I ranije je toga bilo, zavisi od sezone do sezone. Neke zime je to u Americi izraženije, neki put manje izraženo i tamo se smenjuju topli i hladni periodi u toku zime, isto kao i kod nas. Samo što je kod njih u tom centralnom delu veoma izražena ta jaka, kontinentalna klima, pa je leti vruće, a zimi hladno“, objašnjava naš poznati meteorolog.

Ravnoteža u prirodi

On dodatno precizira da kada je u Severnoj Americi hladno, onda je to baš hladno, značajnije nego kod nas, jer smo mi ovde i pod uticajem Sredozemlja, pa toliko hladno ne može da bude. Ali kada se ide u dubinu evroazijskog kontinenta toga ima. Znači to je, kako kaže, odraz jedne tipične kontinentalne klime.
© Sputnik / Lola ĐorđevićU Srbiji samo ulični dekor podseća da za koji dan stiže Nova godina, jer su temperature prolećne
Božićni bazar u Knez Mihailovoj  - Sputnik Srbija, 1920, 27.12.2022
U Srbiji samo ulični dekor podseća da za koji dan stiže Nova godina, jer su temperature prolećne
Na pitanje, da li je slučajnost to što su u isto vreme kod nas tako visoke temperature za ovo doba godine, a u Americi sibirske, Todorović kaže da to nikako nije slučajnost i da upravo ima veze jedno sa drugim zbog ravnoteže u prirodi.
„Ne može istovremeno svuda u svetu da bude hladno, ili toplo. Mora da postoji ravnoteža, tako da ovo nije ništa novo. Mislim da je prošle godine u Americi u dva, ili tri navrata bio isto tako period hladnog vremena, ali sa nešto manje niskim temperaturama nego ove godine. Ovo je baš period sa ekstremno izraženim niskim temperaturama, vetar u kombinaciji sa snegom. A ekstreme je nemoguće prognozirati unapred“, ističe Todorović.

Ni novo, ni neobično

On je objasnio da je nemoguće precizno više od 15 dana unapred prognozirati takav ekstremni događaj bilo gde u svetu. Jedino se može oceniti da li će zima biti hladnija, toplija, vlažnija…
Podaci nam govore da je bilo i hladnih i toplih decembara. Ne događa se svake godine da nam kraj decembra bude baš ovako topao, ali se i to događa.
On podseća da smo na našim prostorima sredinom osamdesetih godina prošlog veka imali veoma hladne i snežne zime, ali da su pre toga, sedamdesetih bile blage sa malo snega. To je smena toplih i hladnih perioda, pa i ekstrema. To je priroda i nije to ništa novo i neobično, zaključio je Todorović.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala