Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Vjosa Osmani: Uklanjanje barikada može dovesti do žrtava

© AP Photo / Olivier MatthysPredsednica privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani
Predsednica privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani - Sputnik Srbija, 1920, 28.12.2022
Pratite nas
Barikade na severu Kosova i Metohije nikada nisu bile opasnije, njihovo uklanjanje može dovesti do žrtava, rekla je predsednica privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani i dodala da ZSO može biti formirana samo kao nevladina organizacija.
Osmanijeva je kazala da u francusko-nemačkom planu za Kosovo i Metohiju postoji mnogo toga što treba razjasniti.
„Želim da budem veoma iskrena prema građanima Kosova kako ne bih stvarala neka velika očekivanja u vezi sa tim dokumentom. Od početka smo taj dokument nazivali dobrom osnovom za razgovore, ali nikada nismo rekli da dokument kao takav bez ikakvih izmena može biti prihvatljiv za Kosovo, jer ima mnogo stvari koje treba razjasniti, na šta su tačno mislili autori, jer se mogu tumačiti na različite načine“, rekla je Osmanijeva.
Ona je, između ostalog, za prištinske medije izjavila da barikade ne severu nikada nisu bile opasnije i dodala da je procena bezbednosnih institucija da njihovo uklanjanje može dovesti do žrtava.
„Nije Kosovo to koje je u bilo kom trenutku uskratilo prava, već su barikade na čelu sa Vučićem dovele do ovakvih situacija jer mi nismo postavili te barikade. Ako su i dalje tu, to nije zato što nije bilo spremnosti kosovske policije da ih ukloni, već zato što je zajednička procena i kosovskih i međunarodnih bezbednosnih institucija da trenutno uklanjanje može dovesti do mnogih žrtava“, rekla je Vjosa Osmani.
Ona je ponovila da se opštine sa srpskom većinom mogu udružiti u nevladinu organizaciju.
„Za ZSO postoji član u tom dokumentu iz 2015. godine koji nalaže da se prođe kroz ustavni sud i to je svojevrsni preduslov za njegovo samosprovođenje. Dakle, poštujući odluku ustava, poštujemo i sam sporazum. ZSO je, kao što znate, predviđena kao mogućnost i u sadašnjim zakonima Republike Kosovo, čak i bez njihove promene. Oni predviđaju da se opštine mogu međusobno udružiti u obliku nevladinih organizacija gde onda lobiraju za više prava na centralnom nivou“, kazala je ona.
Aleksandar Vučić u helikopteru na putu za Rašku gde se sastaje sa predstavnicima Srba sa KiM - Sputnik Srbija, 1920, 28.12.2022
SRBIJA
„Prihvatiću svaki odgovor o barikadama, ali recite mi šta je plan“: Vučić u Raškoj sa Srbima sa KiM
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala