- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Tajna staklene žabe: Kako postaje nevidljiva i zašto je to važno za budući lek protiv zgrušavanja krvi

CC0 / Pixabay / List
List - Sputnik Srbija, 1920, 28.12.2022
Pratite nas
Staklene žabe smatraju se jednom od najneobičnijih životinjskih vrsta na našoj planeti, upravo zbog sposobnosti da 90 posto svojih krvnih zrnaca sakriju u jetri, sugerišu rezultati najnovije studije.
Naime, one tokom dana većinu svog vremena provode tako što se skrivaju ispod lišća, da bi u trenucima opasnosti svoju zelenkasto-braon boju promenile i postale gotovo providne.
„Kada su transparentne, one to rade zbog svoje bezbednosti“, rekao je biomedicinski inženjer Junji Jao sa Univerziteta Djuk i koautor studije koja se bavila proučavanjem ove neobične karakteristike. Međutim, on i njegov tim ističu da one u stanju budnosti na ovaj način mogu aktivno da izbegavaju predatore, ali da su najugroženije dok spavaju - zbog čega su razvile odbrambeni mehanizam uz pomoć kog ostaju skrivene i tokom sna.

Žabe pod prismotrom

Da bi došli do ovih saznanja naučnici su iskoristili svetlosnu i ultrazvučnu tehnologiju i zavirili u njihovu unutrašnjost - a tamo su uočili da su staklene žabe u stanju da „koncentrišu“ skoro 90 posto svojih krvnih zrnaca u jetri dok spavaju. Ali tu nije kraj njihovim trikovima uz pomoć kojih ostaju nevidljive, jer one takođe mogu da se skupe i smanje većinu svojih unutrašnjih organa.
Način na koji ovo uspevaju je i dalje pomalo misterija, drugim rečima za većinu životinja niske koncentracije kiseonika u krvi ili njeno čvrsto koncentrisanje rezultirale bi fatalnim ishodom. Ali ne i kod staklenih žaba, one su ove ekstremne promene u stanju da prežive. Stoga, naučnici veruju da bi istraživanja na njima u budućnosti mogla da dovedu do razvoja efikasog leka protiv zgrušavanja krvi, prenela je „Nacionalna geografija“.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala